I söndags hade jag tänkt prova Thomas Kellers recept på confiterade anklår, men insåg när jag läste receptet att en dag liksom inte riktigt räckte till
Tänkte att jag skulle ta och dela med mig av receptet på anka med apelsinsås som vi hade som huvudrätt på nyårsafton, eftersom det skulle kunna passa bra att laga nu när det stundar trettondagshelg
krås ur ankan, skölj den och torka den med papper. Fyll ankan med äpplen. Lägg ankan i en ugnsform. Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen
Confit de canard (confiterade anklår) har blivit en riktig höstfavorit och denna gång fick de små låren sällskap av klassiska tillbehör som rödbetor, chévreost och puylinser
Tässä porsaankylki valmistetaan yön yli öljyssä tai ankanrasvassa hitaasti hauduttaen. Blev helt kär i ett stycke kött för en tid sedan, nämligen confiterad fläsksida
Anka med apelsinsås – Canard a l’orange – är en sådan rätt. Efter en stund stod jag där med smakrik anka och en sås som balanserade den lilla beskan från apelsinskalet med juicens friska sötma
Putsa och snitta ankan på alla köttdelar. Gnid in ankan ordentligt med marinaden. Stek ankan i stekgryta i mitten av ugnen i 6 timmar på 125°C. 1 hel anka
Ankan. Snitta skinnet/fettet på ankan i små fina rutor och lägg på provencalska kryddor. Servera ankan med potatisen, cidersåsen, fikonmarmelad och en fräsch sallad
Marinad. Blanda honung, tomatpuré, soja och hackad vitlök. Smaka av med salt och chilipulver. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form och fördela marinaden över
Nya smaker och nya ingredienser är alltid kul, som svart vitlök till exempel. Det är vitlök som är fermenterad, smaken är mycket mild, lite söt och en dragning åt anis hållet, smakar egentligen inte alls vitlök
Helstekt anka är en riktig festmåltid. Gnid ankan med citron både invändigt och utvändigt. Fyll ankan med äpplebitarna och eventuellt också hals och lever om du fått med dem
Confiterade, stekta griskinder med salviasås och ugnsbakade grönsaker, 2 portioner. Annorlunda styckdetaljer har varit på tapeten ett bra tag nu, och det är nästan skrattretande att vi betalar dyra pengar för att äta de billigaste styckdetaljerna på restaurang för att vanligt folk glömt bort hur man tillagar annat än filé och kotlett
Confitering är när man tillagar något i någon form av fett under en lång tid på ganska låg värme. Något som passar utmärkt för detta är svamp – i det här fallet trattkantareller
Jag är medveten om att det är stora ord men den här ankan är bland det godaste jag har lagat någon gång, smak, konsistens, doft och utseende i nästan fullständig harmoni
Servera som en liten hög på toppen av ankan. Sätt ugnen på 150°C. Torka av ankfilén med hushållspapper och halstra den med skinnsidan nedåt i en grillpanna eller på grillen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.