Låt den stå övertäckt i rumstemperatur i ett dygn. Tryck ut degen i ett jämntjockt lager. Sätt en deg på 1/2 pkt jäst (25 g), 2 dl lättmjölk (kylskåpskall), 3 dl vatten, 3 dl havrekli, 1 1/2 tsk salt och 4 dl fullkornsvetemjöl. Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuteri övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skrapa ned degen i en smord ugnssäker form, 20 x 30 cm stor. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa iytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalseni 225° varm ugn i ca 20 minuter. 3 dl havrekli. 5 dl linfrö. 2 dl rågflingor
Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott bröd och sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället)
Det känns så gott att fyllt frysen med hembakat, lite av att man känner sigrik. Det här receptet är hämtat ur tidningen Hembakat, jag dubblade receptet då jag ändå tog mig för baket
Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sinlilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizodäri
Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sinlilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizodäri
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.