Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och grädde till 37°C. Rör ut jästen i lite av mjölk - gräddbladningen, tillsätt sedan resten.
Rör ner mjölsorterna och rör smeten slät. Tillsätt matfettet - smält eller flytande. Låt smeten jäsa övertäckt i ca ½-1 timme.
Vispa vitan till hårt skum och vänd försiktigt ner den i smeten.
Häll Milda flytande margarin i en plättlagg eller stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. Häll i smeten när Milda slutat bubbla, då är stektemperaturen som bäst. Sänk värmen. Vänd när smeten stelnat.
Servera med de olika tillbehören i separata skålar.
Blinier (boveteplättar) men lite bättre än vanlig eftersom de innehåller västerbottensost. Vänd ner osten och äggvitan och grädda blinierna i smör på medelvärme
Blinier. Låt blinierna svalna på ett galler. Använder du en större stekpanna låter du blinierna svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring eller plastburk, exempelvis en sån som det legat skalade kräftstjärtar i
Toppa de stekta blinierna med Philadelphia och fiskrom. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt äggula (spara vitan), lite salt, mjöl och 10 g smält smör
Blinier eller Blini som det också kallas är liten boveteplättar som gärna här i Sverige serveras tillsammans med löjrom, hackad rödlök och lite uppvispad Crème fraîche
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.