23 december
en debattartikel om boken Den ekologiska drömmen av Holger Kirchmann, Lars Bergström,Thomas Kätterer och Rune Andersson, som är professorer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och som jag även skrivit om tidigare. eftersom de är så kritiska mot ekologisk odling och därför fuskar sig fram. Eller som forskarassistent Axel Mie uttrycker det här: "Tyvärr sprider de en del nya myter. Deras syn på risker med bekämpningsmedel vilar på ett föråldrat synsätt och ignorans av omfattande forskning. Frågan om skördenivåer har redan diskuterats flitigt; jag vill här diskutera frågan vilka eventuella effekter för hälsan som bekämpningsmedelrester har. Författarnas huvudpoäng är att vår växtbaserade mat är full av 'naturliga gifter', huvudsakligen växternas egna försvarsämnen, så att lite till i form av rester av syntetiska bekämpningsmedel i maten inte gör någon skada. Denna tanke kan låta övertygande, men i ljuset av de senaste 25 årens forskning vill jag hävda att den inte håller. [Genomgående mina kursiveringar.] Det är numera visat bortom rimligt tvivel att det är bra för hälsan att äta mycket frukt och grönt trots innehåll av en stor mängd försvarsämnen. Samtidigt indikerar hundratals studier att exponering för bekämpningsmedel utgör ett konkret problem för hälsan, för konsumenter och, ibland bortglömt, för producenter. Argumentet att bortse från bekämpningsmedelseffekter för att växterna har egna försvarsämnen faller därför helt platt. Det finns i dag omfattande forskning om effekter av bekämpningsmedel på människor. År 2013 presenterade den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA en genomgång av 603 vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 2006 och
Den här marängtårtan är min svågers specialitet, och så himla god. Den allra bästa fyllningen och toppingen är i min smak massor av färska skivade jordgubbar ihop med grädden
Vi är ju inga godisråttor i den här familjen, kakmonster ja, men godis, nope, det kan ligga här hur länge som helst och till slut får jag oftast slänga det
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn hastigt kycklingfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Bryn sedan lök och vitlök i samma fett som kycklingen bryntes i
Hacka lök och vitlök, fräs i stekpanna. Dela laxen i kuber och fräs lätt, salta och peppra. Tina Broccolin och dela i mindre buketter, lägg i stekpannan och stek så de blir varma
Eftermiddagsmys med nybakat bröd och en kopp te. Jag älskar att äta bröd och jag har märkt att jag mår som allra bäst när jag äter glutenfritt bröd så det blir en hel del bakande här hemma
Skär kasslern i tärningar och strimla purjolöken. Rör i hop grädde, majonnäs och chilisås. 6 port 6 port ris ½ kg kassler 1 purjolök 3 dl grädde 1 dl majonäs ½ dl chilisås ca 200 g riven ost 1
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Rör ihop resterande ingredienser till fyllningen och häll/bred försiktigt över äpplena
Denna lillenyårsafton går lite i italienska tecken i vårt kök, på menyn står plockmat och på fatet ligger det en hel del charkuterier men även en skaldjursrätt har vi lyckats klämma in
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.