Bekämpningsmedel och sjukdomar
Lyckans smed: recept på lycka
Lyckans smed: recept på lycka
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 23 december en debattartikel om boken Den ekologiska drömmen av Holger Kirchmann, Lars Bergström,Thomas Kätterer och Rune Andersson, som är professorer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och som jag även skrivit om tidigare. eftersom de är så kritiska mot ekologisk odling och därför fuskar sig fram. Eller som forskarassistent Axel Mie uttrycker det här: "Tyvärr sprider de en del nya myter. Deras syn på risker med bekämpningsmedel vilar på ett föråldrat synsätt och ignorans av omfattande forskning. Frågan om skördenivåer har redan diskuterats flitigt; jag vill här diskutera frågan vilka eventuella effekter för hälsan som bekämpningsmedelrester har. Författarnas huvudpoäng är att vår växtbaserade mat är full av 'naturliga gifter', huvudsakligen växternas egna försvarsämnen, så att lite till i form av rester av syntetiska bekämpningsmedel i maten inte gör någon skada. Denna tanke kan låta övertygande, men i ljuset av de senaste 25 årens forskning vill jag hävda att den inte håller. [Genomgående mina kursiveringar.] Det är numera visat bortom rimligt tvivel att det är bra för hälsan att äta mycket frukt och grönt trots innehåll av en stor mängd försvarsämnen. Samtidigt indikerar hundratals studier att exponering för bekämpningsmedel utgör ett konkret problem för hälsan, för konsumenter och, ibland bortglömt, för producenter. Argumentet att bortse från bekämpningsmedelseffekter för att växterna har egna försvarsämnen faller därför helt platt. Det finns i dag omfattande forskning om effekter av bekämpningsmedel på människor. År 2013 presenterade den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA en genomgång av 603 vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 2006 och

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.