Jag vet inte vad det var för skollunch på Norrstrandsskolan i måndags men W ringde mig två gånger under bussfärden hem för att påa att hon var jättehungrig så det kan inte ha varit något föll henne i smaken särskilt mycket så jag drog igång spontan snabbakning av mättande mellanmålsbullar
Blanda den pressade potatisen med socker och sirap. Hetta hälften av mjölken och smält fettet. Slå över mjölkblandningen över potatisblandningen och arbeta i hop det
Trots all tradition av tjockbullar och ärtbullar här i trakten är det dessa okryddade,. värmländska bagarstugekakor som har blivit viktiga för oss på julbordet
Förr i tiden drygade man ut mjölet i brödet med ärtmjöl, potatis och vid riktiga nödår med bark. Potatis i bröd blev riktigt lyckat och därför finns det kvar recept med potatis
Ärtbullar. Den här veckan har jag använt gula ärtor (ja, precis sådana som man brukar koka ärtsoppa av) för att göra en rätt som till formen påminner köttbullar
Rör ut den smulade jästen i kall mjölk. Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och lägg i margarinet (det mjuknar under jäsningen och blir då lätt att arbeta in)
Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rörut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, havregryn,olja eller margarin, salt, honung och russin
1. Rör ut den smulade jästen i kall mjölk. Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet. 2. Arbeta degen väl och lägg i margarinet (det mjuknar under jäsningen och blir då lätt att arbeta in)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.