den handlar om Äppelgelé, och ger en klar marmelad med hög äppelsmak. Men i år har alla fått massor av frukt, och då kommer vänliga grannar och vänner med fyllda kassar
Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Skumma med en slev. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint
Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Ingredienser Portioner. 1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Sila massan genom en silduk (eller ett durkslag med en ren, icke-luddig handduk funkar också). Äppelgelé går alldeles utmärkt att koka på skal och skrutt från äppelrensning, det blir supergott att servera till en stek i höstrusket och just nu sitter jag och funderar på om man inte kan göra kakor eller godis på det också
Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen. Om du inte har termometer så kan du skära med kniv och trycka lite så att vätska sipprar ut, då den är helt genomskinlig så är den klar
Smaka av med salt, peppar och calvados. Skala och stek löken med lite socker tills den blir glansig. En soppa gjord på trattkantareller , lök, timjan och en skvätt Calvados
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.