Kåldolmar
Milda.se
Milda.se

Kåldolmar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud ca 1 kg
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • ½ dl rundkornigt ris
  • 2½ dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1½ msk Milda Culinesse
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 1/4 dl ljus sirap
  • 2½ dl vatten
  • 4 dl sky
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl vatten
  • 1 msk konc flytande kalvbuljong
  • 1 dl Milda Mat
  • salt
  • vitpeppar
  • malen

Beskrivning

    Skär ut stocken på vitkålshuvudet.

    Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med rotänden uppåt. Förväll kålhuvudet ca 5 minuter.

    Ta loss de mjuka bladen efterhand. Om du vill kan du lyfta upp kålhuvudet på en tallrik när de ska tas bort. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Låt kålbladen (12-14 st) rinna av på en ren handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.

    Koka under tiden ris och mjölk till en tjock gröt på svag värme ca 20 minuter. Låt riset svalna. Skala och finhacka löken.

    Häll Milda Culinesse i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När matfettet tystnat och blivit svagt brynt – lägg i löken och mjukfräs på svag värme. Låt svalna. Sätt ugnen på 225°C.

    Blanda ris med färs, ägg, mjölk, salt och vitpeppar till en lagom lös färs.

    Fördela en rågad matsked färs på kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.

    Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form och pensla dem rikligt med Milda Culinesse. Ringla över sirap. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de har fått fin färg. Bränn inte ytan för då bildas det en besk sky.

    Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vatten så det blir 4 dl sky. Vispa ihop vetemjöl och vatten och red av såsen under omrörning. Låt den koka ca 3 minuter. Runda av såsen med buljong och Milda Mat. Smaka av med salt och vitpeppar.

    Servera med nykokt potatis och lingonsylt.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.