Slå den kokheta svagdrickan över 6 dl grovt rågmjöl, 330 g, i en bunke som rymmer 3 liter. Blanda väl till en tjock blandning. Genom skållningen får brödet en bättre konsistens och blir saftigare och mer hållbart. Låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2: Lös upp jästen i ca 2 dl kall svagdricka.
Ljumma 3 dl svagdricka och margarin i en kastrull och låt det bli fingervarmt, 37°C.
Häll den ljumma blandningen av svagdricka och margarin över det skållade grova mjölet. Tillsätt den upplösta jästen, salt, sirap och kryddor. Blanda väl. Tillsätt resten av rågmjölet, all rågsikt och hälften av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt med träslev 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om degen är kladdig.
Pudra den smidiga degen med lite vetemjöl. Låt den jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek. Det tar drygt 1 timme. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i resten av vetemjölet.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut bitarna till fyra limpor.
Lägg limporna på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade
Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa på varm, dragfri plats i 30-40 minuter. Sätt ugnen till 175°C.
Grädda bröden på nedersta falsen av ugnen i ca 60 minuter.
Pensla bröden med varmt vatten ett par gånger under gräddningen. Första gången efter 40 minuter, sedan efter 45 minuter. Det ger finare och godare skorpa.
Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. "Grovtrågbröd med kummin och fänkål1 stort bröd5 dl grovt rågmjöl9 dl vetemjöl2 dl linfrö1 dl rågkross1/2 msk kummin1/2 msk fänkål1/2 tsk salt2 tsk bakpulver2 tsk bikarbonat1,5 dl brödsirap7 dl filmjölkBlanda ihop alla de torra ingredienserna i en stor bunke. 5 dl grovt rågmjöl
Ett av de tips jag fått om grovt bröd var Camilla Plums Mogens Rågbröd. Sedan bakade jag rågbrödet. Häll degen i en smörsmord eller bakpappersfodrad, stor rågbrödsform (eller två mindre formar)
6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt. 6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. 1 dl grovt rågmjöl. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross
Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. 6 dl grovt rågmjöl (330 g). Strö grovt rågmjöl över och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk. 6 dl grovt rågmjöl (330 g)
Det har blivit så himla roligt att baka eget bröd sedan jag införskaffade min Kitchen Aid. Jag har testat allt från klassiska recept, andras brödrecept till att experimentera en hel del själv
Som ni säkert märkt så brukar jag baka mina glutenfria formbröd i stort sett efter samma princip. Jag bakar oftast minst en gång i veckan, och har hittat ett koncept som jag tycker fungerar
Orkade verkligen inte göra middag denna dag, så kom jag på det scones. Jag gjorde lite grövre scones så att de känns lite nyttigare i alla fall och ingen marmelad på förrän man ätit en med något vettigt pålägg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.