Vispa margarin med socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i sänder.
Mät upp mjöl i en skål. Klipp aprikoser och katrinplommon i strimlor direkt i mjölet. Rör om då och då, så frukten inte klibbar. Tillsätt salt, kokosflingor, mandel, nötter, bakpulver och russin. Blanda väl. Häll i äggsmeten och blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 l, med hål i mitten).
Grädda ca 45 minuter.
Låt kakan gärna mogna i ett par dagar. Håller sig flera veckor i kylen.
Tips 1: extra saftig blir kakan om den torkade frukten får dra i ½ dl cognac ett par dagar. Tips 2: Fördela smeten i 4 miniformar och grädda kortare tid. Låt svalna och pudra över lite florsocker, slå in i celofan. Perfekt glöggpresent!
Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. ENGELSK FRUKTKAKA1 st150 g torkade fikon (ca 8 st)1 dl russin15 halverade röda coctailbär3 msk konjak200 g smör3 dl brun farin4 ägg0,5 tsk nejlikor1 krm malen muskotnöt1 msk kanel1 tsk ingefärarivet skal av en citron3,5 dl vetemjöl0,5 tsk bakpulverGör så här
Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. Jag föreställer mig att fruktkakan går att göra på vanligt vetemjöl också och då utan fiberhusk, men det har jag inte prövat
Fruktkaka är för många något som hör julen till - lika självklar som saffransbröd och pepparkakor. Fröknarna gillar det faktum att fruktkakan blir godare när den får ligga till sig och mogna
Fruktkakan håller sig täckt i kylskåp i ett par veckor minst. Fruktkakor av engelsk typ som traditionellt serveras till jul ska med fördel vara kompakta, tunga med relativt lite smet och med mycket blandad torkad frukt
Smöra och bröa en rund form, ju större desto mer smak och ju mindre desto saftigare. Smält smöret och blanda med resten av ingredienserna, det ska bli en slät och fin smet
Sätt ugnen på 175°. Hacka frukterna fint. Smörj och bröa en bakform på ca 1 1/2 liter. Rör det rumsvarma smöret tillsammans med råsockret så det blir pösigt
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, russin, syltat apelsinskal, hackade cocktailbär och hackad mandel, och rör ner i smeten
En klassisk fruktkaka hör till på julbordet. En klassisk fruktkaka hör till på julbordet. Jag gjorde den igår och den står just nu och smaska till sig så att den ska vara riktigt god till jul
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.