Sätt ugnen på 200°C. Skär köttet i ca 3 mm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Stek löken i ½ msk matfett så att den får fin färg. Ta upp den.
Bryn köttet i resten av matfettet. Ta upp det och häll ur fettet ur pannan. Vispa ur pannan med hett vatten och buljong. Spara skyn.
Skala potatis och skär den i skivor. Varva potatis, lök och kött i en ugnssäker form. Börja och sluta med potatis. Krydda med salt och peppar mellan varven.
Häll på skyn från stekningen och öl. Sätt in formen i mitten av ugnen i 45 - 50 minuter.
Strö finhackad persilja över före servering och servera även inlagda rödbetor och ev inlagd gurka till.
Sjömansbiff är klassisk husmanskost som tilltalar de flesta. Jag gör en förenklad version av denna rätt och använder köttfärs istället, det blir en så kallad ”Dansk sjömansbiff”
Lite roligt att laga klassiskt på söndagarna, idag blev det sjömansbiff gjord på nötrulle. Låt Sjömansbiffen puttra på sakta värme med locket lite på glänt i ca 45 min
Dock verkar det som att sjömansbiff inte görs så ofta längre, kanske har den fått ge plats för nya grytavarianter och det är ju i så fall synd, tycker vi
Ingredienser Portioner. 6 500 g innanlår av nöt i tunna skivor 2 msk smör eller margarin 3 gula lökar 12 potatisar 1 1/2 tsk salt 2 krm grovmalen svartpeppar 1 msk socker 1 flaska öl (33 cl) 1 1/2 dl vatten eller 5 dl vatten och köttbuljongtärning (5 dl vatten med 1 köttbuljongtärning) 1 msk soja finhackad persilja Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Ingredienser Portioner. 4 500 g innanlår 10 potatisar 4 gula lökar 2 msk smör eller margarin salt vitpeppar 1 lagerblad 1 tsk timjan 2 dl vatten eller buljong 1 flaska mörkt öl (33 cl) persilja Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Ni vet dem här dagarna när man vaknar. och är på strålande humör. Precis en sådan dag hade jag idag. Vaknade i stort sätt med ett leende på läpparna, pigg och allt kändes så bra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.