Marängerna: Separera äggvitorna från gulorna och lägg i en skål. Vispa vitorna långsamt på låg hastighet till ett vitt skum utan stora bubblor.
Tillsätt strösocker lite i sänder och fortsätt vispa. Smeten ska nu vara glansig och så fast att när man drar upp vispen så ska det bilda en liten topp som sakta sjunker tillbaka.
Sikta ned florsocker, mandelmjöl och saffran och rör försiktigt med en slickepott tills allt blandats väl. Smeten är färdig då man kan spritsa ut en femkrona på ett bakplåtspapper som inte rinner ut för mycket och som inte blir "toppig".
Fyll sedan en spritspåse med en rund tyll och tryck ut små femkronor på en bakplåtspapperklädd plåt. (om det bildas en liten topp kan du blöta ett finger i vatten och trycka till försiktigt) Låt marängerna torka i ungefär en timme så de får en torr yta.
Sätt ugnen på 150°.
Grädda marängerna cirka 13 minuter och ta sedan ut dem och låt svalna på ett galler.
Curden: Börja med att riva det yttersta skalet av apelsin och citron. Se till så du inte får med något vitt eftersom det lätt kan göra att curden blir besk.
Blanda de rivna skalen med socker, citron- och apelsinsaft och äggulor. Låt sjuda i ett vattenbad tills det tjocknar ordentligt. (eller direkt på plattan försiktigt).Låt svalna.
Skär det rumstempererade margarinet i bitar, vispa ner i äggblandningen och vispa krämen slät, låt svalna. Är curden för lös när du ska spritsa ut den på dina skal så kan du pröva att sätta in den i frysen en stund innan. Allra bäst om det får stå i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Spritsa curden på ena sidan och kläm ihop med en maräng. Förvara i kylskåp.
Min curd fick på det sättet nästan lite kolaaktig smak som brytning till den syrliga citronen, men om du föredrar "vanlig" curd med den vanliga gula färgen tar du enbart syltsocker och utesluter kokossockret
Smält kokosfettet tillsammans med citronskal, citronsaft och muscovado- och syltsocker. På bloggen söta saker var utmaningen denna månad "Syrligt" mitt bidrag blir Citroncurd recept inspiration har jag fått från Kjerstis mat
Smält smöret och blanda med det rivan skalet från citronerna och citronsaften. citroncurd,. Medan citronblandningen svalnar, vispa upp resten av sockret, saltet och äggen
Saffran tillhör ju julen och det är roligt att fixa spännande bakverk med just saffran. Här kommer ett recept på mina Saffransmacarons som går hem både till kaffet eller glöggen
Ljuvliga, små saffransmacarons som gick åt nästan direkt här hemma. Fyllningen består av mjukt smör som jag har vispat luftigt, florsocker, vaniljsocker och saften av 1 lime vilket gav en fräsch smak i kombination med saffranssmaken. Jag tyckte att den gav mycket smak och det räcker med ett kuvert, alltså 0,5 g
Jag ändrade ganska hejvilt i receptet, och förstärkte också Philadelphiasmeten med några matskedar av min himmelska citroncurd, och jo - om inte världens godaste så i alla fall väldigt, väldigt goda
Det blev alltså en mjuk äggulekaka med fräsch smaksättning av citroncurd. Perfekt till festfika med glass eller grädde och med en drös jordgubbar eller andra färska bär till
Jo en Kokos och marängtårta med clementin och citroncurd lchf. Men om vi bortser från gulliga, gula små marsipankycklingar så skulle jag faktiskt kunna servera den till helgen med
Citroncurd3-4 citroner, juice och zest (ekologiska) 150 g strösocker 150 g ägg [3 små]. Botten100 g smör saltat, och rumsvarmt 135 g strösocker [1,5 dl] 100 g äggula [6 st] 60 g mjölk [4 msk] 120 g vetemjöl [2 dl] 10 g bakpulver [2 tsk] 1 g salt [1 krm] 5 g vaniljsocker [1 tsk]
Nackdelen med de Kravmärkta är förstås att de inte håller lika länge, utan mörknar ganska snabbt. Om du använder köpt citroncurd, så försök få tag på riktigt god och krämig dito
Tjaha, vad ska man ta sig till med det. Lite citroncurd på botten av en burk. Igår gjorde jag för säkerhets skull muffinsen på nytt - med en nyköpt burk curd - och då petade jag i physalis som är doppade i råchoklad
Om jag får körsbär i sommar igen så lovar jag att återkomma med recept. Jag använde min citroncurd som jag gav recept på igår, men du kan använda vanlig köpt också, gärna Mrs Darlingtons om du får tag på den
En söt marängdans med syrliga toner av citron, granatäpple och yoghurt. Pavlovan som har fått sitt namn av prima ballerinan med samma efternamn, är en utsökt dessert eller kalastårta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.