Häll vatten i en kastrull eller gryta och låt det koka upp. Skrapa köttet och ta bort ev senor. Skär sedan köttet i stora grytbitar och lägg det i det kokande vattnet. Skumma noga.
Skala lök, två av morötterna, palsternacka och rotselleri. Dela dem i stora bitar. Lägg allt i grytan tillsammans med salt och kryddor. Lägg i kvistarna från dillen. Fyll på mer vatten om det behövs, vattnet ska täcka köttet och grönsakerna. Låt sjuda under lock på svag värme i 1-1½ timme. Skumma vid behov.
Ta upp köttet och lägg det i en skål, täck med folie. Sila buljongen.
Blanda buljongen med Milda Mat och låt det koka upp och sedan småkoka i 5-10 minuter.
Skala två morötter och skär dem i slantar. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Hacka dillen fint.
Red av såsen med majsstärkelsen utrört i lite kallt vatten. Smaksätt med ättikssprit, citronsaft, socker, salt och vitpeppar.
Tillsätt köttet, morotsslantarna och hälften av dillen. Låt allt bli varmt. Tillsätt resten av dillen.
Servera med nykokt potatis och lättkokta sockerärter och haricots vert.
Låt löken fräsa med ett par minuter. Skär morötterna i slantar och låt koka med när 5 minuter av tiden återstår. Servera grytan medkokt potatis och en grönsallad 1 kg grytkött av nöt (tex högrev)
Servera medkokt potatis. Lägg ner i kastrullen med köttet. Koktkalv i dillsåsDen sötsura smaken som man hittar i denna rätt är mycket karakteristisk för Sverige
Tyvärr hade jag inte kalvköttmed ben och det skall man nog satsa på om man får tag på det. Många smaksätter nog med ättika men jag har alltid föredragit citron för det känns både fräscht och modernt
Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Dillsås. Tillsätt rikligt med hackad dill. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter. 800 g grytbitar av kalvkött. 5 dl kalvbuljong. 800 g grytbitar av kalvkött grönsaks- eller hönsbuljong från tärning 1 st gul lök i bitar 1 st morot i bitar 8 st vitpepparkorn dillstjälkar vatten salt. 5 dl kalvbuljong 1 dl vispgrädde 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 msk ättiksprit (12%) 2 msk socker 1 st stor knippa dill, hackad salt vitpeppar från kvarn
Plocka dillen och lägg stjälkarna i kastrullen tillsammans med vitpeppar. Sila över buljongen i en ny kastrull och smaksätt med ättikslag, kycklingfond och vitpeppar
Servera medkokt potatis och grönsaker. Har precis kommit hem efter ett härligt vattengympapass och njutit av en god middagssoppa med nybakat surdegsbröd till, det ni
Den blivande finalisten Tommy Myllymäki segrade i såsduellen med sin sötsura dillsås. Utom sött och surt och buljong finns det nog inte några likheter med storkockarnas såser
Ingredienser Portioner. 4 600 g torsk 900 g fast potatis 2 ägg 2 msk smör eller margarin 3 msk vetemjöl 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2 1/2 dl vatten 1 fiskbuljongtärning 1/2 kruka dill salt och vitpeppar Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Servera medkokt potatis. Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och fyll på med nytt vatten så det täcker
Lägg köttet i en kastrull och täck knappt med vatten. Smaka av med ättikslagen. Servera med potatis. Gör en vit grundsås med smör, mjöl och 5 dl buljong
Avsluta med att lägga i kycklingfilén och låt den bli varm, servera medkokt potatis. Det är sällan jag kokar saker fast det blir så gott, här har jag gjort med smaken av dillkött men mycket snabbare att laga
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.