Låt nätet på den benfria skinkan sitta kvar. Skölj skinkan i kallt vatten. Stick in en stektermometer i skinkan.
Lägg skinkan i en gryta.
Mät upp och häll på så mycket kallt vatten så att det täcker skinkan. Koka upp, ta bort skummet med hålslev eller sked.
Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten samt lagerblad, kryddpepparkorn, lök och morot.
Lägg på lock och beräkna koktid från det vattnet kokat upp. Koktiden varierar mellan 45 och 60 min per kg skinka.
Skinkan ska sjuda under lock på svag värme, inte koka för då blir skinkan torr. När man sjuder, d v s vattnet skall vara strax under kokpunkten, stiger endast enstaka bubblor upp till ytan.
Ta upp skinkan ur grytan när termometern visar 71-73°C och låt den svalna.
Låt skinkan svalna och ta bort nät och svål. Griljera skinkan.
Ugnen sattes på 150 grader och griljeringen fick toppa den nykokta avsvalnade skinkan. Ja men då var det dags, dags för att inleda Sveriges och kanske världens mest traditionella tradition som antingen kan älskas, hatas eller bara glida obemärkt förbi, detta lite beroende på vad man är för en skön lirare
Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar. Skinkan är färdigkokt vid 75 grader. Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet
Spola skinkan i rinnande kallt vatten och skär ett kryss i svålen. Lägg skinkan i en rymlig gryta och stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt
Tillagning kokt torsk. När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och sparar buljongen från kokningen för att använda till äggsåsen
Dillkött är en riktig klassiker som smakar fantastiskt gott. En av mina favoriträtter. Jag lagade en snabbvariant av dillkött gjord med kycklingfilé istället
Ett fantastiskt gott alternativ eller komplement till den klassiska julskinkan. Man tager vad man haver och denna gången blev det en kryddskinka på cirka 3 kg
Servera med såsen och kokt potatis eller potatispuré. kokt torsk,. 2,5dl vispgräddesalt / vitpeppar5 kokta ägg. När äggsåsen är klar lägger du ner torsken i det kokande vattnet, sänker värmen och låter fisken sjuda 5-6minuter tills den är nästintill genomkokt. 5 kokta ägg
Koka upp 2 liter vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna samt löken i bitar. Koka upp och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, 1¼-1½ timme
Efter en midsommarhelg är jag nog inte ensam om att ha kokt färskpotatis över i kylen. Men när det är sommar och färskpotatistider nöjer jag mig med den näst bästa varianten, att använda kokt färskpotatis och ösa över en massa gott i en gratäng
Servera med kokt ris och sockerärtor. kokt ris. Koka upp vatten, salt, purjolök, morot, lagerblad, vitpepparkorn, persilje- och timjankvistar i grytan, ca 10 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.