Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. Mixa kikärterna till en slät smet med hjälp av en mixerstav.
Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, honung, margarin, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).
Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller dinkelmjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa. Servera gärna med Milda Lätt och ett gott pålägg.
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop ägg, vitlök, ströbröd, basilika och soltorkade tomater i en mixer. Tillsätt parmesan, salt och kikärtor (skölj av dom först)
2 burkar kokta kikärter2 st kokta, kalla potatisar, finrivna2 salladslökar2 vitlöksklyftor, rivna1 ägg0,5 dl majsmjölSmaka av med salt, peppar, chilipulver, mald koriander och ev lite garam masala alt curry
Meat-free Monday är tillbaks med dessa otroligt goda kikärtsbullar. Detta kan nog vara den godaste vegetariska maträtten jag någonsin själv har tillagat
Mina hemlagade kikärtsbullar som är heeelt glutenfria. bästa tips är att köra kikärtsbullarna i ugnen först så att de stelnar ihop (på bilden ovan har jag precis klickat ut dem på plåten)
Jag tycker verkligen det e supergott och mättande med vegetariska bullar/bollar/biffar, vet aldrig vad jag ska kalla dem (ska man vara lite klyschig och säga kärt barn många namn…hihi, ok, nä låter bli)
Nu har jag testat att göra falafel med arepas majsbröd, säkert helt politiskt inkorrekt att blanda ett bröd från Colombia med kikärtsbullar från mellanöstern
Falafel, eller kikärtsbullar, är något som jag varit ensam om att gilla i vår familj. Men döm om min förvåning när detta vände efter förra veckans Mästerkocksprogram
Kikärtsbullar (12 st). Idag slutade jag vid tolv, var länge sedan jag hade en så kort dag, riktigt skönt var det och jag spenderade eftermiddagen med att baka detta ljuvliga kikärtsbröd
Kikärtsbullar med blomkål 20 st 1 burk kikärter (ca 250 g) 100 g potatis 100 g blomkål 1/2 dl mjölk smör salt peppar Harissa krydda (eller chili) persilja parmesanost Skär potatisen och blomkålen i mindre bitar
Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna. Låt löken kallna något. Kör lök, kikärter, chilifrukt, bladpersilja, ägg, ströbröd, italiensk salladskrydda samt salt i en matberedare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.