Söndagsstek med potatisgratäng och krämig sås
Milda.se
Milda.se

Söndagsstek med potatisgratäng och krämig sås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1½ kg kalvstek
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 12 potatisar
  • medelstora
  • 1 gul lök
  • medelstor
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 5 dl Milda Mat & Visp 26%
  • 1 Knorr Fond Du chef
  • Vegetable
  • 50 g riven ost
  • valfri
  • salt och peppar
  • 5 dl Milda Mat & Visp 26 %
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk Knorr flytande kalvfond
  • 1-2 msk vinbärsgelé
  • 1 msk maizena brun redning
  • salt & peppar
  • Gelé
  • Haricot verts alt. morötter

Beskrivning

    Kalvstek: Sätt ugnen på 150°C.

    Putsa köttet från ev sensor och fett.

    Bryn köttet hastigt runt om i en gryta med Milda flytande margarin.

    Salta och peppra och sätt in grytan i mitten av ugnen. Ugnsstek till en innertemperatur på 58°C, ca 75minuter.

    Låt köttet vila cirka 20 minuter innan det skärs upp i skivor.

    Potatisgratäng Sätt ugnen på 200°C.

    Skala potatisen och lägg all potatis i en bunke med kallt vatten.

    Skala löken och vitlöken, skär löken tunt och riv vitlöken. Stek lök och vitlök i Milda flytande margarin i stekpannan. Låt steka sakta till dem är guldgul, ca 2 minuter.

    Smörj en ugnssäker form generöst med Milda flytande margarin.

    Låt potatisen rinna av väl i ett durkslag, skiva dem tunt. Varva potatisskivor, lök, salt och peppar, börja och avsluta med potatis.

    Värm upp Milda Mat & Visp i en kastrull med en Knorr fond, häll sedan över potatisen. (låt ej vätskan täcka potatisen)

    Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk, cirka 50-60 minuter. Strö över riven ost och gratinera till en gyllenbrun färg. Låt vila några minuter innan servering.

    Sås Blanda allt utom maizena i en kastrull och koka upp, smaka av med salt och peppar, red av med ev maizena.

    Tips: Servera gärna med svartvinbärsgelé och grönsaker

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.