Smula jästen i en bunke. Värm havredrycken fingervarm, 37°.
Tillsätt finstött saffran i havredrycken. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Rör margarinet vitt och fluffigt tillsammans med sockret.
Blanda ner margarinblandningen och ägg i bunken. Blanda 10 dl mjöl med bakpulver och salt och häll ned det i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter och för hand i ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassa och blanda med margarin och socker.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel ca 20x55 cm. Bred mandelfyllningen på den ena degbiten och bred sedan över blåbärssylt. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.
Skär degplattor i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem i bullformar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter på plåt.
Sätt ugnen på 230°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips, du kan förenkla bullarna genom att göra en platta, pensla med mandelmassefyllning och sedan blåbärssylt. Rulla ihop och skär i bitar som läggs i pappersformar, (som kanelbullar).
Varje år brukar jag vilja testa ett helt nytt recept på saffransbullar där jag kan putsa lite på degen och kanske hitta på någon ny presentation av bullen
Stöt saffran med 1/2 tsk salt. Häll på sprit och låt helst stå minst 30 minuter. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader)
Får det lov att vara en saffranssnurra till adventskaffet. Det här receptet ger goda snurror med smak av saffran och mandelmassa, perfekta i dessa stundande juletider
36 st (3 plåtar). 1. Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas. Väljer du att värma på degvätskan kan du tillsätta saffranet i kastrullen och värma på det tillsammans med mjölk och grädde
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen, rör om så att det löser upp sig
Saffranssnurra med smak av apelsin, ca 30 st100 g margarin eller smör5 dl mjölk50 g jäst för söta degar250 g kesella kvarg lätt1 g saffran (=2 påsar)1 1/2 dl socker1/2 tsk saltca 17 dl vetemjölFyllning. Saffranssnurra med smak av apelsin, ca 30 st
IngredienserGrunddeg5 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2. 5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 225 g smör, kallt i kuber Smaksättning 11 st citron, finrivet skal 1 msk citronsaft Smaksättning 21 kuvert saffran 1 msk hett vatten Gör så härLägg ingredienserna till grunddegen i matberedaren och mixa ihop dem till fina smulor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.