Vörtbröd
Milda.se
Milda.se

Vörtbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl (275 g)
  • 2 flaskor porter à 33 cl
  • rumstempererad
  • ½ dl Milda flytande margarin (eller 50 g Milda Mat & Bakmargarin)
  • 75 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk mörk brödsirap
  • 1½ msk fänkål
  • malen
  • 1½ msk ingefära
  • malen
  • 2 tsk nejlikor
  • malda
  • 3 msk pomeransskal
  • malda
  • 2-3 dl russin
  • 18 dl rågsikt (990g)

Beskrivning

    Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn.

    Tillsätt rumsvarm porter, matfett, jäst, salt, sirap, kryddor och russin.

    Arbeta in rågsikten och spara lite av mjölet till utbakningen.

    Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Sätt ugnen på 250°C.

    Arbeta degen blank och smidig och baka ut 3 limpor och lägg i en bakplåtspapperklädd långpanna. Skär ett rutmönster med en vass kniv.

    Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 200°C och grädda ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.