Blanda margarin, porter och svagdricka och låt blandningen bli fingervarm, 37°C.
Smula sönder jästen i degbunken och häll över den ljumma vätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt sirap, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. Det tar ca 10 minuter för hand. I hushållsassistent tar det ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.
Täck över degen och låt den jäsa 45 minuter på varm och dragfri plats. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
Knåda varje del smidig och slät. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade.
Sätt ugnen på 225°C.
Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till nästan sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter.
Pensla bröden med en blandning av sirap och vatten. Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Det var länge sen jag lagade en god, mustig gryta. Det har blivit så galet mycket grillat sista tiden så när höstvindarna och regnet kom till ön blev jag sugen på att kocka ihop en gryta i köket
Den här kycklinggratängen föll verkligen Amanda i smaken. Vi vuxna tyckte också att den var god, även om vi i vanliga fall gillar mat med lite mer sting i
Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat. Vörtbröd är obligatoriskt på julbordet enligt mig, gärna med julsk*nka och senap på och hembakat bröd slår allt köpebröd med hästlängder
Ett saftigt, kryddigt och sött vörtbröd som blivit ett måste på julbordet. Det är fortfarande ett bröd med bra sötma eftersom att ett vörtbröd ska ha det
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen en lösts upp
Här kommer gårdagens finfina vörtbröd. Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.