Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och blanda ner den i gröten. Rör sedan ner mjölk, Milda Mat och äggen – ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg.
Stöt kardemummakärnorna. Rör ner dem, honung, mandel och bittarmendelessens i grötblandningen.
Häll smeten i en smord låg och vid form. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Täck med aluminiumfolie om ytan mörknar för snabbt.
På Gotland väljer man helst att servera med salmbär och vispad grädde. Har man inte salmbär går det också bra med sylt av hallon, björnbär eller blåbär. Har man något av sommarens bär i frysen passar de också bra till. Tips! Om man inte har tid att koka egen gröt går det att ersätta den med färdigköpt.
Risgrynsgröt: Koka upp vatten, salt och margarin. Lägg i risgryn och kanelstång och låt det hela koka på svag värme under lock i ca 10 minuter eller tills allt vatten kokat in.
Späd med mjölk, tillsätt först halva mängden. Rör om då och då. När mjölken kokat in, tillsätt resten av mjölken och fortsätt att låta gröten koka på svag värme under omrörning i ca 30 minuter. Ställ gröten till sidan och låt svalna. Smaksätt ev med lite socker.
Ett bra substitut när man är som mest sugen är att göra den här ljuvliga saffranspannkakan, den påminner ganska mycket om ostkaka, men är löjligt enkel att göra
Vi börjar närma oss slutet på min julkalender, men jag kan ju inte låta bli att nämna ett av mina favoritrecept när det kommer till saffran, den gotländskasaffranspannkakan
Har längre tänkt testa saffranspannkaka och nu när jag hade både färdig risgrynsgröt och saffran hemma kunde jag inte motstå att göra lite saffranspannkaka
Gotländsksaffranspannkaka är ju egentligen inte någon julrätt, men jag gjorde det ändå i torsdags. Ifjol gjorde jag amerikansk saffranspannkaka istället, som du hittar recept till här
Då kan man passa på att göra gotländsksaffranspannkaka som påminner lite om vanlig ostkaka. Har man inte risgrynsgröt över kan man ju göra ny bara för att gotländsksaffranspannkaka är så gott
Brukar servera saffranspannkakan med björnbärssylt/marmelad eller med björnbär samt hallon från frysen som värms upp och sockras lite och så lättvispad grädde
Servings. 8. Cook Time. 70 Min. Julig dessert med saffran, glögg, hallonsylt och lättvispad. 4. 360 Min. Kokospannacotta med romkaramellsås och grillad ananas
Servera ljummen saffranspannkaka med kall drottningsylt och lättvispad grädde. 1Saffranspannkaka500 g färdigkokt risgrynsgröt (gärna hemkokt) 15 g vaniljsocker (1 msk) 75 g strösocker (0,75 dl) 1 g salt (1 krm) 3 ägg 3 bittermandlar 0,5 g saffran 150 g vispgrädde (1,5 dl), lättvispad 30 g mandel, rostad och hackad (ca 0. 1Till servering200 g vispgrädde (2 dl)Saffranspannkaka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.