Gotländsk saffranspannkaka
Milda.se
Milda.se

Gotländsk saffranspannkaka

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 sats risgrynsgröt (recept nedan)
  • ½ g saffran (1 kuvert)
  • 1½ dl mjölk
  • 1½ dl Milda Mat
  • 4 ägg
  • 2 msk flytande honung
  • ½ tsk kardemummakärnor
  • 75 g skållad
  • skalad flisad mandel
  • 8 droppar bittermandelessens
  • Milda flytande margarin
  • till formen
  • 4-5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 2 dl grötris
  • 1 msk Milda flyande margarin
  • 1 bit kanelstån
  • 8-9 dl mjölk
  • 1-2 msk strösocker

Beskrivning

    Koka gröten och låt den svalna. Sätt ugnen 175°C.

    Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och blanda ner den i gröten. Rör sedan ner mjölk, Milda Mat och äggen – ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg.

    Stöt kardemummakärnorna. Rör ner dem, honung, mandel och bittarmendelessens i grötblandningen.

    Häll smeten i en smord låg och vid form. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Täck med aluminiumfolie om ytan mörknar för snabbt.

    På Gotland väljer man helst att servera med salmbär och vispad grädde. Har man inte salmbär går det också bra med sylt av hallon, björnbär eller blåbär. Har man något av sommarens bär i frysen passar de också bra till. Tips! Om man inte har tid att koka egen gröt går det att ersätta den med färdigköpt.

    Risgrynsgröt: Koka upp vatten, salt och margarin. Lägg i risgryn och kanelstång och låt det hela koka på svag värme under lock i ca 10 minuter eller tills allt vatten kokat in.

    Späd med mjölk, tillsätt först halva mängden. Rör om då och då. När mjölken kokat in, tillsätt resten av mjölken och fortsätt att låta gröten koka på svag värme under omrörning i ca 30 minuter. Ställ gröten till sidan och låt svalna. Smaksätt ev med lite socker.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.