Gravad lax och gravlaxsås
Milda.se
Milda.se

Gravad lax och gravlaxsås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,2 kg lax av mittbiten
  • fryst och tinad
  • ½ dlo salt
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk Vitpeppar
  • hel
  • ½ knippe dill
  • (2 msk gin eller whiskey)
  • ½ dl Slotts Senap Orginal
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • ½ krm Vitpeppar
  • malen
  • 1 msk Winborgs Rödvinsvinäger
  • 1 dl matolja
  • 1 dl hackad dill

Beskrivning

    Filéa laxen och plocka bort alla små ben.

    Blanda salt, socker och peppar.

    Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner. Strö på hälften av saltblandningen och dillen. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna. Strö på resten av kryddorna och dillen. Täck formen med plastfolie.

    Låt stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen skivad med sallad, gravlaxsås och dill.

    Såsen: Rör ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål.

    Tillsätt oljan först droppvis sedan i en tunn stråle under kraftig vispning.

    Blanda ner dillen. Förvara såsen kall.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.