Koka upp grädden tillsammans med kaffepulvret och stjärnanisen. Låt det sedan dra i 20 minuter under lock.
Koka upp blandningen igen och sila den.
Lägg den hackade chokladen i en skål över en kastrull med hett vatten. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills den smält.
Kyl och låt mogna några timmar eller gärna över natten.
Forma små fina tryfflar. Låt stå kallt i kylen ca 30 minuter. Rulla eller vänd tryfflarna i kakopulver. Eller doppa tryffeln i smält choklad om du vill ha det i stället för kakaopulver. Förvara i kylskåp.
Tryfflar kallas så för när de pudrats med kakao liknar de små jordiga tryffelsvampar. Tryffel görs av 'ganache', en chokladkräm-fyllning av choklad och grädde, överdragen av ett tunt lager 60-70% mörk choklad och sedan pudrad med kakao. En fin tryffel ska vara handgjord, höljet ska knastra när man äter och innanmätet ska vara mjukt och krämigt!
300 g sockerfri mörk choklad (jag använder Cloettas, finns i godisavdelningen i din matbutik)100 g sockerfri mjölkchoklad (Cloettas också)200 g smör2 dl vispgrädde2 msk creme fraiche 3 dl grovhackade nötter (ex valnötter och mandlar)Ev lite kryddor ex kanel och lite saltBörja med att rosta nötterna i en torr stekpanna, ev med kryddor
Vit chokladtryffel med vanilj och citron. . Gör så här. 1. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp dem tillsammans med citronskal, grädde och honung
Återigen en läckerhet som kollegan Lena har bjudit på, nämligen vit chokladtryffel med lime. Vit chokladtryffel med lime ca 40 st 300 g vit choklad 1 dl vispgrädde rivet skal av en lime florsocker att rulla i Finhacka chokladen Värm grädden tills den ryker Häll grädden över chokladen och rör tills allt smält ihop till en fin massa Rör i limeskalet Klä en form med bakplåtspapper pudrat med florsocker Häll massan i formen och låt stelna i kylen i minst 4 timmar Stjälp upp tryffeln och skär i bitar med en varm kniv, pudra dem försiktigt med lite florsocker så de inte klibbar ihop Foto
. Dessa små julinspirerade godsaker blir ca 30 försvinnande goda tryfflar. Om man nu vill göra en genväg kan man ju alltid köpa färdiga tryfflar, värma upp dem lite i handen
Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i kastrullen. Riv av skalet från apelsinen med hjälp av ett riv- eller zestjärn, och smaksätt med apelsinskal och kanel
Innan jag åt dessa tryfflar för första gången tyckte jag att vit choklad mest var sliskigt sött och rätt oätbart, men efter att ha ätit av de här raringarna insåg jag snabbt att tricket är att ge den vita chokladen en smakkompis, typ citron
Jag passade på att baka chokladtryffel som julgodis, de bara smälter i munnen med sin mjukhet. Jag gjorde chokladtryffel med både kakao och kokosflingor, receptet är väldigt enkel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.