Kryddigt olivbröd
Milda.se
Milda.se

Kryddigt olivbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 780 g vetemjöl special (+ 2 dl till utbakning)
  • 6½ dl vatten (37°C)
  • ½ tsk strösocker
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 20-25 st gröna oliver
  • 10 st svarta oliver
  • 2 msk olivolja

Beskrivning

    Degen till det här brödet ska vara lös i konsistensen, utan en hushållsassistent kan det bli jobbigt och kladdigt. Vad gäller oliverna så blir det mer smak om man använder sig av oliver med kärnor, det tar förvisso en liten stund att kärna ur dem.

    Koka upp vattnet och låt det svalna till 37°C. Mixa oliverna så att de blir riktigt finhackade.

    Lös upp jästen i lite av vattnet blanda i socker och låt stå någon minut.

    Tillsätt resten av vattnet, salt, timjan, oliver och mjölet. Arbeta degen kraftigt i 5 - 6 minuter i maskinen.

    Strö över mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa i 60 minuter. Buffa ner degen 2 - 3 gånger under jäsningen, det ger ett mer aromrikt bröd.

    Stjälp upp degen på ett välmjölat bakbord. Tillsätt 1 - 2 dl vetemjöl och arbeta degen lätt. Dela den i två delar och forma till två runda bröd. Ev kan något mer mjöl behöva tillsättas, men tänk på att degen ska vara lös.

    Låt bröden jäsa på plåt, ca 25 min plåten klädd med bakplåtspapper och övertäckt med bakduk. Sätt ugnen på 300°C (en del ugnar går bara till 275°C det är OK det med).

    Innan bröden gräddas längst ner i ugnen, spraya dem med vatten från en vattenflaska och pensla dem sedan med lite olivolja

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.