Degen till det här brödet ska vara lös i konsistensen, utan en hushållsassistent kan det bli jobbigt och kladdigt. Vad gäller oliverna så blir det mer smak om man använder sig av oliver med kärnor, det tar förvisso en liten stund att kärna ur dem.
Koka upp vattnet och låt det svalna till 37°C. Mixa oliverna så att de blir riktigt finhackade.
Lös upp jästen i lite av vattnet blanda i socker och låt stå någon minut.
Tillsätt resten av vattnet, salt, timjan, oliver och mjölet. Arbeta degen kraftigt i 5 - 6 minuter i maskinen.
Strö över mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa i 60 minuter. Buffa ner degen 2 - 3 gånger under jäsningen, det ger ett mer aromrikt bröd.
Stjälp upp degen på ett välmjölat bakbord. Tillsätt 1 - 2 dl vetemjöl och arbeta degen lätt. Dela den i två delar och forma till två runda bröd. Ev kan något mer mjöl behöva tillsättas, men tänk på att degen ska vara lös.
Låt bröden jäsa på plåt, ca 25 min plåten klädd med bakplåtspapper och övertäckt med bakduk. Sätt ugnen på 300°C (en del ugnar går bara till 275°C det är OK det med).
Innan bröden gräddas längst ner i ugnen, spraya dem med vatten från en vattenflaska och pensla dem sedan med lite olivolja
Smörj en 1½ liters avlång bakform med Milda Culinesse. Blanda alla torra ingredieser i en stor skål. Tillsätt fil, yoghurt, sirap och matfett och blanda samman till en lös smet
Hacka och stek löken på medelhög värme till den är glansig. Skär korven i bitar och strimla paprikan. När löken är stekt läggs den åt sidan, lägg nu i korv och paprika i pannan och stek tills korven fått färg och paprikan mjuknat något
Ingen jul utan pepparkakor. Vi älskar Eksta pepparkakor, men man ska ju inte fastna i gamla mönster, så jag har bett vänner och bekanta om deras bästa pepparkaksrecept
Julmaten är uppäten och vi har fått nog, idag blir det en klassiker i Crock-Pot - nämligen köttfärssås med en massa gott som behövde räddas ur kylskåpet
Kryddig ajvarpotatis som kommer att höja smaken på den enklaste rätten. Grymt goda som tillbehör till maten eller bara att avnjuta dem som de är med en god dippsås
Ta bort skinnet från klubborna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Blanda samman crème fraiche med chilisås, fransk senap, curry, sambal oelek, vitlök, salt och svartpeppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.