Pain Riche
Milda.se
Milda.se

Pain Riche

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 37 °C
  • 120 g grahamsmjöl
  • 600-660 g vetemjöl
  • 1 msk Milda Culinesse eller matolja
  • vatten

Beskrivning

    Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och Milda Culinesse eller matolja.

    Arbeta in mjölet men spar ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand minst 10 minuter och 4-5 minuter i maskin.

    Täck bunken med plastfolie (strö lite mjöl över degen först så den inte fastnar) och låt jäsa till dubbel storlek, minst 30 min.

    Värm ugnen till 250-275°C. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till smala längder.

    Lägg över längderna på en bakpapperklädd plåt. Skär några ganska djupa skåror på snedden i degen med en vass kniv. Eller sno längderna genom att vrida åt olika håll. Man kan också göra brytbröd: rulla bullar (12-14 bullar av halva degmängden), lägg dem med lite mellanrum på plåten så att de jäser ihop till ett större bröd.

    Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur till knappt dubbel storlek eller 45 minuter.

    Pensla bröden med vatten. Sätt dem mitt i ugnen och grädda 15 minuter. Pensla ytterligare en gång efter ca 10 min.

    Tips: Dessa kan bakas i god tid och frysas in. Värm dem i ugnen före servering (150-175°C) så blir det knaprigt och gott.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.