Skånsk kalops
Milda.se
Milda.se

Skånsk kalops

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 1½ kg nötkött t ex högrev med ben
  • 3 gula lökar
  • 8 morötter
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 1½ tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm sockerkulör

Beskrivning

    Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen).

    Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken.

    Lägg Milda i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.

    När matfettet tystnat och blivit brynt - lägg i köttbitarna. Kom ihåg; ingen trängsel i stekpannan. Bryn först köttbitarna och sedan benen.

    Lägg över köttbitarna i en gryta tillsammans med benen och löken. Tillsätt salt och kryddor. Häll av fettet och vispa ur stekpannan med 1 dl av vattnet, häll skyn och resten av vattnet över köttet i grytan.

    Koka under lock på svag värme ca 1 timme och 15 minuter, tills köttet är mört. Låt morötterna koka med de sista 30 minuterna.

    Ta upp benen. Rör ut mjölet med 1/2-1 dl vatten till en slät redning och rör ner den i grytan tillsammans med sockerkulören. Koka ca 3 minuter och smaka sedan av med salt.

    Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.