Bovete är trots namnet inte ett sädesslag utan en glutenfri ört och är nära släkt med bla rabarber. Äter man lågkolhydrats kost för viktminskning skulle jag inte rekommendera det men äter man det för hälsans skull och tränar mycket så ser jag inget problem med att ta en skiva då och då
Själva brödsmaken har vi förstärkt med hemodlad kummin som ger brödet en rustik smak. På bilden har vi använt cashewnötssmör och mandelsmör som pålägg och toppat smörgåsarna med alfalfa och gröna linser som vi groddat
Häll sedan ut pumpafröna på en plåt med bakplåtspapper. Skölj pumpafröna noga i vatten. Blanda pumpafröna, oljan, saltet och eventuella kryddor i en bunke
Rör runt noga med en slickepott, degen är lite mer som smet än deg. Smörj med lite olja och bröa med lite solrosfrön, lägg i smeten och pensla på med lite vatten och lägga på lite till solrosfrön
Häll av blötläggningsvattnet från bovetet och blanda sedan med det ljumna vattnet. Ca 24 st frallor1 dl bovete6 dl vatten6 dl ljummet vatten100 g smör50 g jäst4 msk linfrö1 dl rågmjöl1 dl grahamsmjöl1 tsk saltca 14 dl vetemjöl(Lite havremjölk till pensling och sesamfrön att strö över om man vill)Koka upp vattnet och häll över bovtekornen och låt det stå 15 minuter
Skölj bovete enligt anvisningarna på paketet och blanda ihop dem med linfrön och sesamfrön med salt. Lös jästen i 1 dl fingervarmt vatten och blanda ner i blandningen, tillsätt vetemjöl (börja med 5 dl och arbetar dig uppåt så du får rätt mängd) tills du får en bra deg och knåda den i 5 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.