Smaka av med salt och vitpeppar. En hemgjord kall bearnaisesås var lördagens projekt att få till. Jag har nog aldrig i mitt liv gjort en egen förutom i skolan, men då skar den sig och då gav jag upp
Egentligen ska man sila vätskan med vinäger och vispa ner äggula i såsen över ett vattenbad men det hoppar jag alltid över och så använder jag stavmixern för att vispa och göra såsen slät, fungerar varje gång
Bearnaisen går snabbt att svänga ihop och går att äta både varm som kall och med den stora fördelen att den inte innehåller varken smör, olja eller majonäs utan baseras på lätt creme fraiche som håller ner energiinnehållet
Bernaisesåsen (Sauce Béarnaise) kommer ursprungligen från området Béarn i sydvästra Frankrike där den har använts till deras inhemska mat sedan urminnes tider, den gjordes dock med olja istället för med smör
Godaste såsen till grillat som du snabbt rör ihop. Den är verkligen helt makalöst god. På bilden nedan har jag serverat såsen ed potatisbakelser och stekt entrecote
Av någon anledning saknar en elmixad hollandaise eller béarnaise något, jag vet inte vad, och därför är det helt enkelt bäst att kavla upp ärmarna och beväpna sig med visptålamod – du belönas med härliga lyxiga smaker, en form av smakmagi som jag alltid varit väldigt svag för
Får väl villigt erkänna att jag misslyckades med mitt första beaförsöka för några veckor sedan. Rör inte runt, det är meningen att alla salter ska sjunka till botten, det vill vi inte ha med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.