Surdeg

Surdeg

Bröd till Hemmet!!

Bröd till Hemmet!!

Recepten är efterfrågade på jobbet där min son sommar jobbar så det är dax att lägga ut dem. Skållade dinkelflingor med malt
Snabba limpan

Snabba limpan

Surdegens raka motsats och mitt panikbröd. Det är inte många recept som jag behållit sedan hemkunskapen på högstadiet
Pizza på vetesurdeg

Pizza på vetesurdeg

Ville testa baka pizza på min nya baksten idag och se vilken skillnad det blev mot utan baksten, pizzabotten blev frasig och god, precis som jag vill ha den, inte mjuk, testade även pizza på vetesurdegen jag hade i kylen
Min mors vita surdegsbröd utan jäst

Min mors vita surdegsbröd utan jäst

Lägg surdegen i en bunke, häll på mjölet (spara lite till utbak) och 1 liter ljummet vatten. Dag 1. Blanda 1 1/2 dl ljummet vatten med 1 1/2 dl rågmjöl
Limpor med surdegsgrund i, Sirapslimpor

Limpor med surdegsgrund i, Sirapslimpor

Blev ett himla gott, mjukt och luftigt bröd som stora sonen äter med god aptit, ja det var just till honom jag gjorde detta bröd då han inte längre vill äta mina allra värsta mörka tunga surdegsbröden
RECEPT > Formgräddat surdegsbröd

RECEPT > Formgräddat surdegsbröd

Igår blev det ett par form­gräddade surdegsbröd, som blev så goda att en halv limpa försvann i ett nafs
Någon typ av surdegsciabatta

Någon typ av surdegsciabatta

Jag har valt att döpa inlägget till "Någon typ av surdegsciabatta" mest för att som ni ser på bilden nedan, ser styckbröden inte riktigt ut som klassiska ciabattor
Enkel Levain - surdegsbröd

Enkel Levain - surdegsbröd

Jag ska baka vidare på min surdegsgrund. 100 g surdegsgrund. Tillsatt surdegen och allt mjöl och kör degen i 6 min. 100 g surdegsgrund
…frallor på vetesurdeg.

…frallor på vetesurdeg.

Jag var trött på surdegen och tyckte inte att jag fick till bröden så bra men nu är vi på gång igen. Mata en vetesurdeg så att du har 300 gram bubblande surdeg till kvällen (alltså en klick surdegsgrund, 150 g vetemjöl och 150 g vatten). Blanda surdegen med 550 g vatten, 850 g vetemjöl (gärna special) och 20–25 g salt
Att starta en Rågsurdeg

Att starta en Rågsurdeg

Som utlovat kommer här ett recept på hur man kan starta en rågsurdegsgrund. Detta är själva kärnan i allt surdegsbakande
Lite grövre surdegsfrallor

Lite grövre surdegsfrallor

I de här hade jag både grahamssurdeg och en del grahamsmjöl. Surdegen från i morse. 50 g vetesurdegsgrund. 50 g grahamssurdegsgrund. 50 g vetesurdegsgrund. 50 g grahamssurdegsgrund
Frukostfrallor med surdeg

Frukostfrallor med surdeg

Dag 1 - tidig kväll50 g (1/2 dl) vetesurdegsgrund250 g (2,5 dl) vatten3 g jäst350 g vetemjöl special (6 dl)7 g salt (1 tsk)linfrönsolroskärnorRör ihop allt utom salt för hand i en bunke
Hur man startar en surdeg.

Hur man startar en surdeg.

Som sagt tidigare så mixtrar jag en hel del förnärvarande med surdeg och jästmängder i både bullar och bröd och försöker lära mig så mycket det bara går av de som kan
Kardemummabullar bakade på surdeg

Kardemummabullar bakade på surdeg

Socker och surdeg brukar inte vara någon höjdare då sockret gärna "äter upp" effekten av surdeg, men tänkte att jag ändå skulle ge mig på att baka kanelbullar efter Sébastien Boudets recept
Vallmoformbröd med surdeg

Vallmoformbröd med surdeg

Blanda surdeg och vätska i en degbunke, smula ner jästen och rör till jäst löst upp sig. 1 dl rågsurdeg / 20 g jäst / 2,5 dl ljummet vatten / 2,5 dl kall mjölk (3%) / 0,5 dl rapsolja / 1 msk honung / 1,5 msk flingsalt / 2 dl durumvetemjöl / 10-11 dl vetemjöl. Smaklig spis ♥ 1 dl rågsurdeg / 20 g jäst / 2,5 dl ljummet vatten / 2,5 dl kall mjölk (3%) / 0,5 dl rapsolja / 1 msk honung / 1,5 msk flingsalt / 2 dl durumvetemjöl
Den fantastiska sura degen....surdegen

Den fantastiska sura degen....surdegen

det där lilla extra är för mig surdeg. För tillfället har jag en surdegsbakningskurs där vi träffas, bakar och lär oss mer om den här fantastiska surdegen
Ostbröd med surdeg!

Ostbröd med surdeg!

Det här med surdeg är inget jag provat förut men nu kände jag att det var dags. Surdeg av vete. Sen är surdegen förhoppningsvis klar
Ljust bondböd med surdeg

Ljust bondböd med surdeg

Tillsätt surdeg och salt. 1 dl surdeg. Smula jästen i en bunke. Rör ut i lite av vattnet. Arbeta in ca 2/3 av mjälet till en smidig deg
Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Trefröbröd med surdeg

Trefröbröd med surdeg

Rör ut jästen och surdegen i nästa vatten mängd. 1 ½ dl rågsurdeg. Blanda alla frön med vatten och salt i en bunke och låt stå övertäckta med plastfolie i 2 timmar