10 dl
mjöl, jag blandade Saltå dinkelmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl
30 minuter
Jag brukar låta jästen jäsa i badrummet, där är det alltid fuktigt och mysigt, precis som degen vill ha. Knåda degen och dela den i 12/14 bitar Platta ut till en runt kaka, nagga med en gaffel eller kavla med en kavel med taggar. Stek på medelvärme någon minut på varje sida. Linda sedan in bröden i en kökshandduk. Klart!
Till frukost idag blev det tunnbrödistekpanna, enkelt och gott. För en massa år sedan när jag gick hos dagmamma efter skolan fickvi dessa brödtill mellanmål lite då och då
Serverade nybakatbrödtill frukost idag. Gjorde degen och bakade ut den igår kväll, plastade in och lät den sedan nattjäsa nere i matkällaren, (eller i kylskåp om plats finnes)
Låt svalna och njut av nybakatbröd. Den ska inte knådas utan bara skälpas upp. Godmorgon fina du❤️ jag fortsätter tjata om mina nattjästa bröd men jag verkligen älskar dem
Jämtländska bondmoror bakar förstås för flera månader framåt itiden. En god vän tillmig kommer från Jämtland och han pratar ganska ofta om jättegoda mjuka "tjockpickebröd" som hans mamma brukade göra
Resultatet blev ett härligtsaftigtbröd med god smak av råg och havre. Degen slängde jag ihop på kvällen och lät den stå och jäsa i kylen över natten och sedan slängde jag direktin det i ugnen
Det finns även att köpa färdigt på willys och citygross om man inte har tid att baka eget. Lepinja/ somun är ett bröd som serveras på Balkan oftast med cevapcici och pljeskavice
Receptet har vihittati boken "Bröd för alla sinnen" av bl. Ingen höjdarkväll blev det igår för Kafka-teamet på quizzeninte, för första gången hamnade viutanförprispallen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.