Nyckeln till att lyckas med en mindre mängd jäst är att använda rumstempererade råvaror. Detta är magin med den första vilotiden – det händer saker trots att du inte gör någonting
Krama in det kalla smöret med händerna i mjölblandningen tills det blir som sand. Lägg upp äpplena i pannan och täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan
Förvara fyllningen i rumstemperatur täckt med plastfolie. Vik över en tredjedel av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över så du får en platta med tre lager
Klä ett durkslag med en kökshandduk och placera den över en skål. Häll yoghurten i durkslaget, täck med plastfolie och låt rinna av i kylen under natten
Innan de sista äpplena omvandlades till torkade äppelringar eller mos så hann jag med att baka ett par äppelbakverk av två av mina favoritbagare, nämligen SebastienBoudet Roy Fares Det ena var en repris av den äppelpaj som jag provbakade inför releasen av Sebastiens nyaste bok ”Le Bakbok” och den andra en äppelkaka från Roy Fares senaste bok ”Delicious” som jag fick i avtackningspresent av mina före detta kollegor
Det blev ett fantastiskt gott bröd med mycket smak tack vare surdegen och den långa jäsningen. Nu har jag även bakat en ljusare variant av Sebastian Boudets bröd som jag lade ut för ett tag sedan
Min inspiration till att börja baka med surdeg stavas, "Den franske bagaren", SebastienBoudet. Att baka med surdeg kräver lite tålamod och en del planering men resultatet är värt allting i slutändan
Jag fyllde mina med chokladkräm (alltså vaniljkräm som blandats med smält choklad) och glaserade med en chokladkristyr bestående av vatten, citron, äggvita, florsocker och kakao
Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Igår var det dags för en ny surdegskurs. Åtta glada deltagare ville lära sig baka med surdeg. I vanlig ordning stod jag för maten och till eftermiddagskaffet hade jag bakat en kokoskaka med limesmörkräm
Som sagt tidigare så mixtrar jag en hel del förnärvarande med surdeg och jästmängder i både bullar och bröd och försöker lära mig så mycket det bara går av de som kan
Hans bok kommer ut nu i slutet av augusti (väldigt efterlängtad), annars kan man läsa hans blogg och man kan även gå in på SVT och titta på hans recept då han under en tid medverkat i Go' kväll tillsammans med Ebba von Sydow
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.