När jag växte upp brukade mamma plocka fram just en sådan sparad påse med rabarber, lagom mycket till en rabarberpaj, som vi åt någon gång mellan jul och nyår
Läggrabarber (delad i små bitar) och jordgubbar i den smorda formen. Hittade det här receptet i en gammal buffétidning från Ica och det lät ju supergott så det fick bli att bjuda på det till efterrätt igår då vi varit med Joels familj+respektive och ätit middag
Så vi kokade saft på förra årets skörd. Nu när det är hög tid att skörda bär till sylt och saft eller bunkra upp förrådet i frysen, kan ej frysen vara full av bär från förra året
Skiva rabarbern tunt. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn. En härlig paj med smak av försommar. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl
När jag lagar stek får jag ofta rester över och förra veckan prövade jag att göra en pajpå resterna, trattkantareller och västerbottenost vilket blev jättegott
Ta en stor rektangulär form och pensla botten och sidorna med olja. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i en stor skål smulad ost, mangold, mannagryn, ägg, 2 dl olja och bakpulver. Lägg 6-7 filodegsblad på varandra, men pensla varje blad med lite olja och mineralvatten. Lägg nu ca 4 msk av fyllningen och bred ut över hela formen. Fortsätt att lägga bladen med fyllningen emellan, det ska vara 3 fyllningar sammanlagt. Avsluta med 4 filodegsblad på toppen, pensla ordentligt med mineralvatten och skär pajen i bitar (kvadrater)
Det serverades tre olika matpajerpå dotterns studentfest. Förutom den här med fetaost och annat medelhavsgott i så fanns en tokgod tomat och mozarella paj, den kan ni hitta här
I synnerhet bilder har ju en tendens att läggaspå hög så framöver ska jag rensa rejält bland alla mat- och bakningsbilder – för hur många halvdana bilder behöver man egentligen på en och samma paj
Lägg sedan över rabarbernpå björnbären. Lägg ner dom hackade rabarberbitarna i en kastrull. Häll ut mjöl, socker och havregryns blandningen pårabarbernoch björnbären och platta till
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.