Om du valt bog med ben ska benen sparas. Hetta upp smöret på medelvärme i en tjockbottnad gryta. Skala lökarna, dela den i klyftor och stek dem mjuka i fettet tillsammans med morötterna
Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar
Kolla lite då och då under sista timmen, om det kanske behöver spädas med lite mer vatten. Jag brukar slå på sammanlagt upp mot 2-3 dl extra vatten innan kalopsen har kokat klart
Ingredienser Portioner. 10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Vispa ut mjölet i en skål med lite av vattnet. Kalops är ju en riktigt klassisk köttgryta, men istället för att använda nötkött gjorde jag min kalops på grytbitar av fläskkött
Fyll på med vatten så det nästan täcker. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i stora tärningar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om i omgångar
Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand
Receptet är Pers egen variant på skånsk kalopsmed morötter, högrev och gul lök. Mört, välsmakande kött tillsammans med goda morötter och en fantastisk buljong som fått smak av kött, grönsaker och kryddor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.