1 Sätt
ugnen på 200 grader 2 Koka upp vatten, mjölk och lite salt. Tillsätt grötriset och låt det koka på svag värme i ca 40 min Låt svalna.
grader
3 Koka
upp 5 dl vatten och koka vitkålshuvudet i lättsaltat vatten i ca 10 minuter Spar spadet. Skölj huvudet i kallt vatten och plocka försiktigt 16 fina blad. Skär av den nedre kraftiga stockdelen och låt dem rinna av på en handduk.
4 Hacka
löken och fräs den lätt i smör tills den blir mjuk men utan att den tar färg.
6 Lägg
en rågad matsked färsblandning på varje kålblad. Vik den nedersta delen av bladet över färsen. Vik in sidorna på bladen och rulla till en kåldolme. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
Mammas marängtårta i långpanna ca 10-12 bitar. Idag är ingen vanlig dag för det är Lars födelsedag. ) Så dagen till ära har vi ju såklart firat med tårta, för vad är en födelsedag utan tårta
Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet. Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter
En klassiker hemma när jag växte upp var mammas egenkomponerade köttfärslåda med ris och curry. Jättegott och mycket mat, vilket är perfekt för matlådor
Värm ugnen till 200 grader. Blanda havregryn, ägg, gräddfil, färs, pulver och svartpeppar. Smörj en rymlig långpanna eller ugnsform med olivolja, lägg i färsen och forma den till en limpa
KåldolmarFörmodligen kom kåldolmarna till Sverige genom de turkar med familjer som befann sig i Sverige i början av 1700-talet för att få tillbaka pengar som de hade lånat ut till Karl XII
Läget just nu. Söndag i Luleå med spöregn och 4 plusgrader. Jag är sjuk för hundrade gånger denna vår. Körde backträning och lite utegym med familjen i fredags, första gången efter ännu ett sjukuppehåll på 2 veckor
När jag är hemma hos mamma och pappa finns det vissa saker jag tycker är lite extra mysiga att göra. Ligga på soffan, baka och sitta och virka tillsammans med mamma, till exempel
Men i stället bjuder jag på mammas skinkstek som är bland det bästa jag vet. Vare sig du vill eller inte gör hösten sitt intåg i vårt vackra land och det känns lockande att ställa fram mer "rejäl" och värmande mat på bordet igen
Skala och skär pumporna i små tärningar. Slå den utspädda ättikan i en gryta och bland i sockret. Gör ett litet knyte med kryddorna i och lägg i lagen och koka en stund så sockret löser sig ordentligt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.