Kikärtssoppa/gryta med röda linser och saffran (4-5 port)
1 gul
lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor,
rivna
2 msk
olja
1 burk
kokta kikärter (eller blötlägg och koka egna kikärtor ca 400 g)
1,5 dl
röda linser
1 burk
krossade tomater (400 g)
6 dl
vatten (ev mer vatten)
0,5 g
saffran (ett paket) Gillar du saffran så kan du ta ett halvt paket till, dvs 0,75 g 1 persiljekvist, finhackad (använd även stjälken som är vitaminrik) eller 1-2 tsk frusen persilja
0,5-1 tsk
örtsalt
0,5 tsk
svartpeppar
1 krm
cayennepeppar (mer om du vill ha lite sting i rätten)
Gryta medrödalinser, sötpotatis ochsaffran. Min mage är ju lite känslig mot bönor, men linser funkar finfint, och att ha det som bas i en krämig gryta tillsammans med rotfrukter och aubergine är så jädra gött
När jag skulle göra paj för några veckor sedan fick jag syn på paketet medrödalinser i skafferiet, och började fundera på om det inte skulle gå att göra ett pajskal på kokta linser
Kikärtsgryta. Smaka av med salt och peppar och ta av från värmen. Låt fräsa med i någon min. Skala och grovhacka gul lök och skölj och tärna paprika fint
Krydda med lite nymald svartpeppar och salta om det behövs , men tänk på att buljongen har sälta. Späd eventuellt med lite mer vatten om du tycker att soppan verkar för tjock
Kikärtsgryta. Smaka av med salt och peppar och ta av från värmen. Låt fräsa med i någon min. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, kanelstänger ochsaffran
Smaka av, och späd ev med lite vatten om det känns för tjockt. Vi åt vildrismix från Saltå Kvarn till linsgrytan, men det går givetvis bra med vanligt råris, eller kanske quinoa, cous-cous eller bulgur
Ta av medan de fortfarande är lite fasta och häll av vätskan. Supersnabb pastasås på rödalinser, morot och champinjoner fick det bli här innan vi for till badhuset idag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.