Mina favoriter

Mina favoriter

  • 18 Recept
Mina favoriter
Nillans kaka

Nillans kaka

Nillans kaka (foto. Magnus Aronson) ”Det här receptet har blivit min favorit i repris genom åren. ” skrev Elinne när hon skickade det här receptet till mig för länge sedan
Leksandskaka

Leksandskaka

Igår bakade jag en kaka som är ett mellanting mellan mjuk kaka och vetebröd. Jag gjorde halv sats (fördelade smeten i mitten av en normalstor långpanna, gräddade i sisådär 25 minuter kanske) och fick ut säkert tio bitar, även om de antagligen blev tunnare än i originalreceptet (där det står att en hel sats ger tolv bitar), som kommer från Allt om Mat
Lammkotletter provencale

Lammkotletter provencale

Jaha då var årets hockeysäsong över. Trots att det känns lite bittert just nu måste man var nöjd med Luleås säsong
Honungsgriljerade tunna revbensspjäll

Honungsgriljerade tunna revbensspjäll

Nu är jag redan inne på andra frukost-sittningen. Det blev ingen längre sovmorgon idag för Isak skulle i väg på hockeyträning
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Skär köttet i bitar. Bryn det i omgångar i smör och lägg det i en gryta. Skär morötterna och klyfta löken

Fylld oxrulle

Skär köttet till ett enda stort flak så att det går att rulla samman till en rulle. Krydda med salt och peppar
Pizzasallad

Pizzasallad

Pizzasallad är bland det vanligaste som finns på alla salladsbord i Sverige. Både i skolor och på restauranger, och alla verkar gilla det
KLASSISK COLESLAW

KLASSISK COLESLAW

 . Vilken fantastisk sommar Sverige har i år. Jag jobbar för fullt och hade idag min enda lediga dag denna veckan och hade sett fram emot en heldag ute på havet med båten och på klippor, kanske tom årets första dopp men vaknar istället till en igenmulen himmel, hur orättvist
Gammeldags danskt rågbröd

Gammeldags danskt rågbröd

Detta är ett recept som innehåller 100 % rågIngredienser300 g surdeg (se Surdegshjälpen)9 dl ljummet vatten575 g rågmjöl (en tredjedel kan ersättas med vetemjöl)375 g krossad råg2 msk honung2 msk grovt salt33 cl julmust, julöl, maltöl eller porter (en liten flaska)800 g krossad rågDet här är ett rent rågbröd utan vetemjöl, frön eller solrosfrön och liknande
Vörtbröd med surdeg

Vörtbröd med surdeg

Här kommer ytterligare ett recept på vörtbröd, denna gång med surdeg. Det jag bakade sist var gjort på vanlig jäst
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda
Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Till och med Algot som brukar vara lite kinkig med frön äter det glatt och tycker att det är jättegott
DANSKT RÅGBRÖD PÅ SURDEG

DANSKT RÅGBRÖD PÅ SURDEG

 .  Så har jag äntligen fått tid till att göra bröd med min surdeg. Att baka med surdeg är absolut inte svårare än något annat bröd men det kräver lite mer tid eftersom degen behöver en längre vila jämfört med vanliga bröd