1 kg
röda eller svarta vinbär (eller hälften av varje)
1
citron
6 dl
vatten
5 1/3 dl
stevia strö eller strösocker per
6 dl
saft
5 minuter
Ta grytan från spisen och mosa sönder bären. Häll blandningen i en silduk upphängd över en silduks- ställning eller en skål (det funkar också rätt så bra att använda en kökshandduk och ett durkslag). Låt det självrinna ett par timmar eller tom över natten.
skål
20 minuter
Värm saften i en syltgryta på låg värme. Tillsätt sockret. Rör om, på svag värme, tills allt socker löst sig. Om sylten/gelén kokar upp innan sockret helt är upplöst kan den kristallisera under lagringen. Öka värmen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten. Skumma om det behövs. Häll gelén i steriliserade glasburkar och förslut dem.
Så vi kokade saft på förra årets skörd. Nu när det är hög tid att skörda bär till sylt och saft eller bunkra upp förrådet i frysen, kan ej frysen vara full av bär från förra året
På kolonilotten finns dock en gigantisk krusbärsbuskeoch även en hel del rabarber, därför passar detta recept påkrusbär-rabarbersylt (eller kräm kan man också säga, det blir en ganska lös sylt) så bra
Här hemma går det inte så mycket saft så därför passade jag på att koka en variant med lite mindre socker och denna läskande dryck passar väldigt bra som måltidsdryck
Häll den röda vinbärssirapenpå toppen av kakan och låt. Lägg krusbäroch choklad överst på smeten. så vi har köpt oss en råsaftcentrifug och försöker nu ta vara på bären,
Blanda vinbären med socker och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg upp salladen på ett fat, strö över torkade bär och lägg skivor av brie på toppen
Vinbär kan man ju göra en hel del med, som saft, geléoch bakverk. Bärsäsongen är i fullgång men jag har inte varit ute i skogarna för att plocka bär utan det är här hemma som buskarna dignar av vinbärochkrusbär
Någon liten bräda här och där för att bygga igen små öppningar på sidorna men annars så. Vi inledde kräftskivan på vårt trädäck, som en slags officiell invigning, då det "i princip" är klart
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.