Tillsätt mjölet och rör om med visp tills det är blandat med vattnet. Två bröd. Blanda skållningen med vatten (se till att degvätskan blir fingervarm), smulad jäst, salt, smör eller olja och vetemjöl
Ta ut grytan medbrödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på
Ett gott grovtbröd som blir saftigt av skållningen. Lägg med skarven nedåt i brödformen. Jag brukar förbereda brödet på kvällen och bakar ut den nästa dag, precis lagom till frukosten
Blanda vetekross, rågsikt, vetekli, linfrö, salt och bikarbonat i en stor skål. Grädda brödet i 1 timme. Låt brödet stå i formen i 10 minuter innan det stjälps upp. 7 dl rågsikt
Resultatet blev ett härligt saftigt brödmed god smak av råg och havre. Täck över brödenmed en bunke eller stor kastrull eller liknande och låt jäsa i kylen över natten
Sätt in bröden och spreja med lite vatten för att få ånga. Familjen har önskat sig ett ljust bröd i veckans bak, och ett ljust bröd det blev, även om jag har smugit in lite rågmjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.