Servera tillsammans med vitlökspotatis och grönsakshummus. För något år sedan skulle jag göra tjälknölpå älgkött som jag alltid brukar göra men av misstag så tog jag en lammbit och det blev kanongott
Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form, sätt formen på galler i nedre delen av ugnen. Lägg det varma köttet i en bunke eller en rymlig fryspåse, häll över lagen
I helgen lagade jag ju tjälknölpå älg, med potatisgratäng och svampsås. kan du ta två täta plastpåsar och knyta igen med lag och stek inuti, vänd några gånger så lagen tränger in överallt
8 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek Saltlag 1 l vatten 4 msk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk torkad timjan 1/2 msk torkad rosmarin Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Att tillaga stek som tjälknöl ger ett extra saftigt, mört och smakrikt kött. Se tidigare recept på Lammgryta med sötpotatis och kikärtor här… och på lammragú med glutenfri fullkornspasta här…
Idag serverades köttet med ett hemgjort potatismos (jo, det går utmärkt att göra på färskpotatis, lättmjöl och tryffelolja), lingonsylt (svartvinbärsgelén var slut hemma) och grönsaker
Kan också med fördel användas som kallskuret till en förrätt, eller som smörgåspålägg. Recept från Svenska Viltmatakademin i samarbete med Professional Secrets
Kan också med fördel användas som kallskuret till en förrätt, eller som smörgåspålägg. Lägg köttet (det går bra med både fryst eller tinat) i aluminiumfolie i en långpanna och sätt in den i ugnen
Stek2 kg fläsksida med svål 2 msk salt, till ingnidning 3 dl vatten salt svartpeppar, nymalen. Stek2 kg fläsksida med svål 2 msk salt, till ingnidning 3 dl vatten salt svartpeppar, nymalen
Ikväll blir det mello och kyckling - precis som förra lördagen, men innan dess ska vi göra nytta här hemma och lilla H och jag ska på konsert med några andra party-girls
Lägg köttet i en påse/burkmed nedanstående avkylda lag och låt stå över natten. Grönpepparsåsen kommer jag inte ihåg receptet på, men det finns massor av recept på nätet
Påmed lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.