Skala och skär potatisen i tunna skivor. Hacka löken i små bitar och pressa vitlöken över potatisen. Häll över löken och kryddorna på potatisen och vitlöken och blanda så att allt får smak av både vitlöken och löken
Blanda alla ingredienser (det ska vara rätt smetigt) och lägg över i en långpanna. Grädda i nedre delen i ugnen först i 100°c i en timma vrid sedan upp ugnstemperaturen till 150°coch låt den ävendär gräddas i en timma
Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Blanda de torra ingredienserna. Blanda sirap, fil och lingonsylt och vänd ner i mjölblandningen
6 dl dinkelmjöl. 3 dl grahamsmjöl. 3 dl grovt rågmjöl. 1 dl krossade linfrön. 1 dl hackade mandlar eller hasselnötter, eller ta vilka jävla nötter ni vill
Detta är så himla gott,och väldigt lyxigt. Nåt man inte gör ofta,men de borde man. De smälter i munnen,de frasiga täcken och vaniljkrämen i mitten och pudrat florsocker på toppen