kött

kött

Heta kotletter - en rätt att bjuda på

Heta kotletter - en rätt att bjuda på

Foto. Tina Fallgren. För många år sedan satte sig min familj i volvon för att ta riktning norrut. Ända upp till Skellefteå begav vi oss, vilket från vårt hus i Hälsingland är en sträcka på runt 40 mil
Indisk köttgryta

Indisk köttgryta

Häll upp med vatten i grytan så att det täcker köttet. När köttet ser klart ut och faller sönder har du i yogurt, honung, limesaft och salt
Portergryta

Portergryta

Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar. Lägg ner köttet i omgångar och hackad lök
Pulled pork på Tinas vis

Pulled pork på Tinas vis

Lägg köttbiten i en gryta som tål ugn. Häll över såsen, oljan och kryddorna och gosa runt med köttet. Ta sedan ut grytan och dela köttet genom att dra i det med två gafflar
Köttfärssås, långkok - Bolognese

Köttfärssås, långkok - Bolognese

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet inkl sidfläsket på hög värme i lite smör och olja. Lägg sedan köttet åt sidan i en stor gryta

Recept och inspiration

När man väljer ekologiskt och närproducerat kött är det inte alltid säkert att man får tag i den köttbiten man känner sig bekväm att tillaga så den här sidan är tänkt som inspiration om du kommer över en fin bit kött från granngården men inte vet vad du ska göra av den
Biffcurry

Biffcurry

Skär köttet i strimlor. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Skala och hacka vitlöken. Salta och lägg över i en gryta
Kotletter i Ugn

Kotletter i Ugn

Häll blandningen över kotletterna och sätt in i ugnen i. 150 -175 grader i 1-1,5 timme. Tiden i ugnen går att korta till ca 45 minuter
Göra egen korv

Göra egen korv

Mängden fett är lite beroende på vilken korv man ska göra och hur fett köttet man använder är. Mal kött, späck, lök, chili, persilja och stjälkar på mellangrov skiva i köttkvarnen ner i en stor skål
Pappas köttkorv

Pappas köttkorv

Kräsen som jag är har jag insett att vill jag ha köttkorv så måste jag laga den själv. Montera köttkvarnen på hushållsassistenten
Egenmald hamburgerfärs

Egenmald hamburgerfärs

En av de senaste verktygen, eller rättare sagt, leksakerna som införskaffats är en köttkvarn. Det blev en mycket god och saftig färs som fungerade ypperligt som hamburgarfärs (med rätt kryddning och lite äggula) men även som mycket goda köttbullar (med kryddning och lök)
Du bara maler och maler

Du bara maler och maler

Vi brukar faktisk nästan alltid mala vår egen köttfärs, dels så vet vi vad som finns i färsen och dels så får vi den precis så som vi vill ha den, fint eller grovt mald
Hemgjord baconhamburgare

Hemgjord baconhamburgare

Vilket kött man väljer är en smaksak, rostbiff och ryggbiff är utmärkt. Putsa köttet fri från alla senor och hinnor, dela i bitar lämplig för köttkvarnen
Lövbiff gratäng med Ädelost !!

Lövbiff gratäng med Ädelost !!

Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Fördela kött och marinad ovanpå. Häll såsen över köttet och tillaga i mitten av ugnen, ca 30 minuter
Köttfärslimpa med bacon, ost och chilisås

Köttfärslimpa med bacon, ost och chilisås

Lägg köttfärsen i en bunke och häll på hälften av ströbrödssörjan och blanda ordentligt. Lägg sedan ut köttfärsen på ett bakplåtspapper och tryck ut det jämt över hela bakplåtspappret
Fylld lövbiff

Fylld lövbiff

Det är dags för fredagsmys. Bästa dagen på hela veckan är kommen. Mattipset idag blir lite oväntat lövbiff, fyllda dessutom i smarrigt god sås
Helstekt fläskytterfilé

Helstekt fläskytterfilé

Köttet var otroligt mört och gott. Bryn köttet i en het panna så att det får färg. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 72 grader
Helstekt oxfilé

Helstekt oxfilé

När man lagar kött av riktigt hög kvalitet rekommenderar jag att alltid använda en stektermometer. Tiden i ugnen varierar kraftigt beroende på storlek/tjocklek på köttet men räkna med 1-1. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du trancherar det. Vid 52 grader är köttet rött (jag skulle säga "medium/rare") men absolut inte rått. Vill man ha ett lite mer genomstekt kött kan man låta det gå till 55 grader