Något jag verkligen kan sakna med att bo i lägenhet som inte ens har balkong är att ha möjlighet att odla lite eget och till och med kanske ha några bärbuskar
Jag bakade ut mina bröd på en mjölad bakduk, det är praktiskt tycker jag. I det här läget stack Ture och jag ut och åkte pulka, så mina bröd fick åka in i kylen där de blev liggande tills barnen hade somnat, säkert 5 timmar. Jag bakade mina rallarhalvor på 250 grader i cirka 15 minuter, men det är bäst man har koll på dem, så här platta bröd går ju ganska snabbt
Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Rör samman surdegen dag 1. Täck med lock eller plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Dag 2. Häll ljummet vatten i en bunke och smula ner jäst i surdegen från dag 1
Det är ganska ofta som jag lagar något med ägg som endast fordrar gulorna, som t ex glass, majonnäs, lemoncurd och bearnaisesås och då tar jag alltid tillvara på äggvitorna
Mormors signumSnart går jag in på mitt sjunde år som matbloggare och har i relation till vad jag bakar bloggat väldigt lite om kakor och andra sötsaker
Mina blev dock inte speciellt vackra och ser knappt aptitliga ut. Några riktigt goda småkakor är dessa jitterbuggare som är en blandning av mördeg och maräng
Den här svarta vinbärsglassen är nästan löjligt enkel att tillaga. Ingen kokning krävs, inga ägg behövs och så blir den så gräddig och slät att man nästan svimmar av lycka när man äter den
Dessa kakor bakades till kalaset och dom är som små konstverk med sina mandelblommor i mitten. Med lagom smak av kanel och socker är dessa kakor lätta att tycka om
Återigen har jag lyckats samla ihop ett gäng äggvitor som pockar på uppmärksamhet. Passar bra att använda till de här muffinsliknande portionsbakverken där vitorna inte alls behöver vispas hårt som till maräng
Freeedaaaag tjoohiiiooo. Även om det var ledig dag igår så är fredagen speciell helt klart. Jag bjuder på en ny twist av denna populära småkakan som är som en liten kladdkaka
Ofta när man gör egen glass får man en massa äggvitor över. Då kan man passa på att göra denna thai-inspirerade kokosglass med smak av både lime och citrongräs
Ja, då har antagningsbeskedet kommit och det blev som väntat, jag får invänta nästa besked och hoppas att turen är på min sida, i annat fall har jag åtminstone en kurs som jag kan läsa