aktamat

Äkta Mats favoriter

  • 15 Recept

Siws ugnskyckling

6 portioner. Snabb, superenkel att tillaga, nyttig – och väldigt, väldigt god. Kan det bli bättre. Här används kycklingben men det går naturligtvis lika bra att använda andra styckdetaljer

Löjromsstuvad kålrabbi

6 portioner. Du kan lägga nästan vad som helst i en filoskål och vips är det party. Visserligen är det lite pulande med degen, men i relation till hur mycket skålen imponerar och hur gott det smakar är det en baggis

Bröd i papper

1 bröd. Enklare brödbakning är knappast tänkbar. Och trots att det inte är bakat på surdeg blir det riktigt smakrikt, i synnerhet om du väljer att jäsa degen länge i första omgången

Granola

850 g. Om du är generös med nötter och russin blir den här granolan så god att den även funkar att servera i en liten skål med yoghurt till efterrätt

Marockansk fårfärsragu

8 portioner. Lyckligtvis finns det recept som håller genom alla säsonger, just därför att de är basrecept som tål att varieras nästan hur mycket som helst

Broccolislaw med päron- & misodressing

Rå broccoli är förvånansvärt gott – men bara om den är i toppskick. 250 g riktigt spänstig broccoli 2 ganska fasta men väldoftande päron2 tsk rostat sesamfrö

Fröknäcke

En plåt. 1 dl linfrön1 dl solroskärnor1 dl pumpakärnor1 dl skalade sesamfrön (vita)1 dl mandelmjöl1 tsk psylliumfrön2 tsk paprikapulver½ tsk sambal oelek eller kajennpeppar1 tsk salt1 ½ msk honung½ dl kallpressad rapsolja1 dl vatten

Kärnmjölksscones med anis & nypon

2 kakor. Visst finns det genvägar i köket. Men du betalar alltid ett pris. Med hjälp av en matberedare kan du till exempel svirra ihop scones på nolltid

Fröknäcke med dillsmak

En plåt. I nr 1 /14 finns ett recept på Fröknäcke från Järna Vedugnsbageri. Här en variant smaksatt med dill

Kålrabbi i currydressing

6 portioner (som tillbehör). Det här receptet innehåller en del små trix för att göra dressingen fyllig

Plommonsallad med femkrydda & apelsin

4–6 portioner som tillbehör. Det här är en riktigt lättlagad liten rätt som smakar fint till grillad kyckling, gärna marinerad i lite ljus soja och ingefära

Bondbönsvälling

4–6 portioner. Med anor från Medeltiden gör bondbönsvälling skäl för epitetet klassiker. Här dock smakmässigt uppdaterad

Skosnörelök

Den friterade löken äter du som snacks, på en vegoburgare eller hamburgare eller ovanpå en stekt biff eller fiskbit

Clafoutis med mandel & rosenvatten

3–4 små portioner. En portion vardera till dig och någon du verkligen gillar. En portion att äta kall till frukost dagen efter

Enkelt grahamsbröd

1 bröd. Det sägs ofta att bröd behöver få jäsa länge för att de ska bli goda och nyttiga. I det här receptet går jäsningen snabbt, men det betyder inte att resultatet blir sämre