Touchoftaste
Touchoftaste
Touchoftaste
Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken - Vi står för recepten, du står för matlagningen!
Sås

Sås

Kryddstark, kylskåpskall, smörig eller örtig och vild. En sås kan smaka nästan hur som helst men en sak har de gemensamt – att lyfta fram smaken på allt det andra som finns på tallriken. Hemligheten bakom att få smaken att lyfta på själva såsen är fonden.
Kall Vitlöksås

Kall Vitlöksås

Såsen går även att koka upp och servera varm. En enkel, snabb, smakrik sås som passar utmärkt till nöt- och fläskkött
Äppel- och gurktzatziki

Äppel- och gurktzatziki

Gör så här. Skala och riv äpple och gurka. Lägg i sil och låt det sedan rinna av. Vispa samman yoghurt, honung, vitlök och olivolja
Hoisindressing

Hoisindressing

2 dl hoisinsås. Gör så här. Vispa ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och ev. mer fond. Servera till pastasallad, grönsallad eller till grillat
Raita

Raita

Gör så här. Mixa mynta med limesaft, grönsaksfond och vitlök. Blanda detta i yoghurten och smaka av med salt, peppar och cayenne
Chili-Limesås

Chili-Limesås

Toppa gärna såsen med lite extra sweet chilisås och rör försiktigt så det blir en fin virvel. 3 msk sweet chilisås
Rostad paprikadressing

Rostad paprikadressing

Gör så här. Vispa samman alla ingredienser och smaka av med salt, peppar, citron, honung och fond. 1 dl gräddfil
Beurre blanc

Beurre blanc

Sila såsen och mixa den hastigt i kanna eller med stavmixer. Gör så här. Lägg lök, fond, vin, vinäger och vatten i en kastrull
Vitvinsås med timjan

Vitvinsås med timjan

Smaka av såsen med salt, peppar och ev mer fond. Sila såsen och servera den rykande het. Gör så här. Fräs lök och en kvist timjan i smör på svag värme i ca 10 minuter utan att den tar färg
Hummer- och romsås

Hummer- och romsås

Gör så här. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt, svartpeppar, fond och apelsinzest. Servera till inkokt lax eller annan laxrätt
Örtmajonnäs

Örtmajonnäs

Lägg alla ingredienserna i en mixer, kör tills det blir en slät sås. Gör så här. Smaka av med salt och peppar
Löksås

Löksås

Låt såsen koka sakta i 5 minuter. Gör så här. Hacka löken grovt eller strimla den. Låt löken fräsa sakta i smör ca 10 minuter
Löksås

Löksås

Tillsätt grädden och koka ihop till en simmig sås. Gör så här. Stek löken i smöret på medelstark värme tills den fått en gyllenbrun färg
Gräddsås

Gräddsås

Tillsätt ädelost, gelé och soja, låt såsen sjuda ytterligare några minuter. Tillsätt lite vit vinäger om såsen känns för söt
Sweet Chilisås

Sweet Chilisås

Vispa försiktigt i chilisåsen i en tunn stråle, smaka av med salt och svartpeppar. Tips – för hetare sås så tillsätt några teskedar sambal oelek
Balsamicoreduktion

Balsamicoreduktion

Reducera såsen till ca halva mängden återstår. Gör så här. Bryn grönsakerna tillsammans med kryddor, slå på vatten, fond, örter, vin och vinäger
Rhode Island med smak av hummer

Rhode Island med smak av hummer

2 msk chilisås. Gör så här. Blanda gräddfil med övriga ingredienser. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. 2 dl gräddfil
Citrondressing

Citrondressing

Gör så här. Vispa samman majonnäs, crème fraiche, dragon, fond och skal av citron. Vispa försiktigt i citronsaften i en tunn stråle
Rödvinsås

Rödvinsås

Vispa ner 1 msk smör i såsen innan servering. Gör så här. Bryn löken i 1 msk smör på medelstark värme. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan
Löksås med timjan

Löksås med timjan

Tillsätt grädden och koka till en simmig sås. Gör så här. Stek löken i smöret på medelstark värme tills den fått en gyllenbrun färg
Apelsin & stjärnanissås

Apelsin & stjärnanissås

Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten till önskad konsistens. Om såsen blir för stark av smaken av stjärnanis så lägg i en extra klick smör innan servering så blir smaken mildare och såsen glansigare och rundare i smaken
Gravlaxsås

Gravlaxsås

Gör så här. Blanda senap, socker, vinäger och fond i en bunke. Vispa i oljan med tunn stråle. Blanda i dill och smaka av med salt, peppar och ev mer fond och vinäger
Kall Tomat- och Chilisås

Kall Tomat- och Chilisås

1-5 tsk chilisås, stark (smaka av så att du får en styrka som passar dig). Gör så här. Vispa samman alla ingredienser och smaka av med salt, svartpeppar och fond
Hummer & stenbitsromsås

Hummer & stenbitsromsås

Gör så här. Vispa ihop samtliga ingredienser och låt stå i kylen minst 30 min innan servering. Passar utmärkt till varmrökt lax, topping till fiskgrytan eller som bas i en skagenröra
Remoulad

Remoulad

Smaka av såsen och låt den vila en stund. Gör så här. Låt pickels rinna av ca 15 min för att remouladen inte ska bli för lös