Kryddstark, kylskåpskall, smörig eller örtig och vild. En sås kan smaka nästan hur som helst men en sak har de gemensamt – att lyfta fram smaken på allt det andra som finns på tallriken. Hemligheten bakom att få smaken att lyfta på själva såsen är fonden.
2 dl hoisinsås. Gör så här. Vispa ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och ev. mer fond. Servera till pastasallad, grönsallad eller till grillat
Smaka av såsen med salt, peppar och ev mer fond. Sila såsen och servera den rykande het. Gör så här. Fräs lök och en kvist timjan i smör på svag värme i ca 10 minuter utan att den tar färg
Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten till önskad konsistens. Om såsen blir för stark av smaken av stjärnanis så lägg i en extra klick smör innan servering så blir smaken mildare och såsen glansigare och rundare i smaken
Gör så här. Blanda senap, socker, vinäger och fond i en bunke. Vispa i oljan med tunn stråle. Blanda i dill och smaka av med salt, peppar och ev mer fond och vinäger
1-5 tsk chilisås, stark (smaka av så att du får en styrka som passar dig). Gör så här. Vispa samman alla ingredienser och smaka av med salt, svartpeppar och fond
Gör så här. Vispa ihop samtliga ingredienser och låt stå i kylen minst 30 min innan servering. Passar utmärkt till varmrökt lax, topping till fiskgrytan eller som bas i en skagenröra