Spännande smaksättning

Spännande smaksättning

  • 38 Recept
Marinerad kyckling med jordnötssås

Marinerad kyckling med jordnötssås

Åter igen lite uppehåll på bloggen för favoritsysselsättningen. skidor. Love it, love it, love it. Denna gång St Anton med omgivningar och första gången i mitt liv en hel skidvecka med sol
Grönärtspannacotta med mango

Grönärtspannacotta med mango

Blötlägg gelatinbladen. Mixa ärter till en slät puré. Koka vaniljstång, socker, mjölk och grädde. Tillsätt ärtpurén och koka snabbt upp igen
Help me and I will feed you.

Help me and I will feed you.

Min bror gick just. Han är en utmärkt person på alla sätt och vis men just idag är han bäst för att han kom hit och fixade min diskmaskin, vilken var väldigt nära att döden dö
Olivolje- och citrontimjanskakor

Olivolje- och citrontimjanskakor

Kan tyckas en lite udda kombination men det blir en väldigt trevlig smak på dem. Man kan justera olivoljesmaken med att ta mer smör och mindre olja
Chapati med kardemumma

Chapati med kardemumma

Vegetarisk lunchmat i Gujarat, Indien. Chapati i mitten.  I veckan gjorde jag channa dal som ni kan läsa om på bloggen
Kizartma

Kizartma

God morgon. Här kommer lite mer inspiration från det kurdiska köket, här en god Kizartma. Aubergine är en grönsak som jag gillar himla mycket, men som många verkar ha svårt med
Pad thai

Pad thai

Jag fortsätter min bana där jag experimenterar och utforskar det asiatiska köket. Den här gången var det en thailändsk rätt som stod på schemat, nämligen pad thai
Mårtenssons Pad Thai.

Mårtenssons Pad Thai.

Så var det åter dags att fira helg, kanske fira semester också för vissa av er. Här blir det middag på olika platser ikväll för oss, Håkan käkar på hemadressen medan Anki äter ute på restaurang med jobbkompisarna och chefen
Malai Kofta

Malai Kofta

När en av mina läsare hörde av sig och ville ha ett recept till malai kofta var jag inte sen att tillaga detta
Stekt ris på indiskt vis

Stekt ris på indiskt vis

Har ni kokt ris över som ni inte vet vad ni ska göra av. Denna rätt gör jag alltid när vi får ris över hemma
Hemmagjord tandoorikrydda

Hemmagjord tandoorikrydda

Indien är kryddornas hemland nr 1. Det finns nog inget annat land i hela världen som använder kryddor på
Vegetarisk vinbladsdomla

Vegetarisk vinbladsdomla

Vegetariskt vinbladsdolma är extremt gott och med bondbönor i så får man i sig protein. Gillar man inte bondbönor så kan man hoppa över dem
Biryani (Birijani) och lite tips på hur man kokar basmatiris

Biryani (Birijani) och lite tips på hur man kokar basmatiris

Biryani är en risrätt full med härliga indiska smaker som kan göras på många olika sätt. Rätten kommer ursprungligen från Persien (nuvarande Iran) och den kom till Sydasien tillsammans med persiska hantverkare och andra resenärer för många herrans år sedan
karljohan & jordärtskocksrisotto

karljohan & jordärtskocksrisotto

4 Port3 dl        ekologiskt Arborio eller Carnaroli ris av högsta kvalitet                                          4 msk    ekologisk Olivolja                                      2 st        charlottenlökar, finhackadade                                            3 dl        ekologiskt Vitt vin                                            1 liter    ekologisk varm grönsaksbuljong av bästa kvalitet                                         2 msk    ekologiskt Smör                                                                   2 dl        karl-Johan svamp, i bitar alt torkad blötlagd 200 g    ekologisk jordärtskocka, skalad, kokt och tärnad
Vietnamesisk kebab

Vietnamesisk kebab

Finhacka citrongräs, chili, salladslök och koriander. Kör hacket i en matbere­dare tillsammans med fläsk­ och nötfärs, fisksås, soja och en nypa svartpeppar
Fruktansvärt god Tobagokyckling

Fruktansvärt god Tobagokyckling

Du behöver. 900g kycklinglårfilé1 msk socker2 tomater1/2 lök1 msk kyckling fond eller 1/2 buljongtärning1 burk kokosmjölk1 msk ketchup1 tsk ättikaneutral oljaMarinad
Vietnamesiska citrongrässpett

Vietnamesiska citrongrässpett

Vietnamesiska citrongrässpett och glasnudelsalladInspirationen till den här anrättningen fick jag av Julia som hade en variant av receptet med sig hem från en matlagningskurs i Vietnam
Tre nyanser av lila

Tre nyanser av lila

Svart ris är hett och vissa menar till och med att det är det nya råriset. I Kina har sädesslaget i flera århundraden gått under namnet ”det förbjudna riset” eftersom endast adeln hade tillgång till det
Green Hurricane Hummus

Green Hurricane Hummus

Jag kan med stor glädje berätta att Vera numera gillar aprikoskolorna. Både igår och idag har hon frågat efter dem och glatt smaskat i sig flera stycken

Irakisk kebab

Hennes blir lite krispiga, men aldrig hårda, och har en väldigt fin och spännande smak.  . Det finns en mängd varianter på kebab, strimlad, som små tunna biffar och kungen av kebab – Shish Kebab
Libanesiskt/ Muhammara recept

Libanesiskt/ Muhammara recept

Muhammara (kryddig paprikaröra)3 röda paprikor65 g cashewnötter, råa65 g valnötter, råa1 tsk hel spiskummin1 rejäl vitlöksklyfta1/2 tsk chili1/4 tsk rökt salt (annars vanligt salt)1/2 citron, pressad1 msk granatäpplesirap (annars balsamvinäger)Skär runt paprikornas skaft, och dra ut kärnhusen