Mina favoriter

Mina favoriter

  • 30 Recept
Mina favoriter
Granskottssirap II

Granskottssirap II

Mina tårtor. Min blogglista. Vardagsmat, enkla recept & middagstips. Omelett – grundrecept och variationstips
Gott från naturen - nässlor

Gott från naturen - nässlor

Jag plockade ju mina för två veckor sedan. Visst är det kul när man kan hitta allt möjligt ute i naturen som går att äta
Vårpaj på nässlor och kirskål

Vårpaj på nässlor och kirskål

Ja, äntligen blev det paj på vilda växter och oj så god den blev. Jag gjorde den med den mjölkfria pajdegen, men om man inte gillar den så går det förstås att göra med vanlig pajdeg också

Maskrosmarmelad

Foto. Ulrika Ekblom. 5 dl. Ingredienser. 4 dl vatten. 5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen. ). 5 dl syltsocker
Hett med nässlor!

Hett med nässlor!

Dripp dropp, dripp dropp, ja så har det låtit en hel del under gårdagen. Tror ni att vi får någon riktig sommar i år
Sommar på flaska: Syrensaft!

Sommar på flaska: Syrensaft!

Recept. 40-50 klasar syrenblommor. 3 citroner. 1,8 kg strösocker. 1 vaniljstång. 60 g citronsyra. 2,5 l vatten. Rengör och skölj syrenklasarna
Sommar

Sommar

De senaste kvällarna har jag också börjat planera mina matlek-klubbtimmar inför hösten. Vi har haft en alldeles underbar och god sommar
Nässelsmoothie

Nässelsmoothie

Eftermiddagens mellanmål blev en "nässelsmoothie". Receptet kommer från boken "Lisens örtspa". Jag plockade inte bara ramslök igår, lite nässlor och maskrosblad slank ner i korgen också
Kirskålspaj - ett hatat ogräs

Kirskålspaj - ett hatat ogräs

Kirskål klassas säkert av de flesta som ett ogräs. Kirskål är det där ogräset som finns lite över allt och som det är svårt bli av med

Maskrossirap – sött som honung!

Hej på er allihop. Har haft en superskön dag idag, varmt och skönt. Har umgåtts med familjen, grillat lunch ute och grejat i trädgården
Nässlor II

Nässlor II

 Det exploderade plötsligt i backarna. Blåsippor,vitsippor och enstaka gullvivor blommar samtidigt. Nässlorna växer så det syns och på bloggen är det många som knappar in på nässlor

Syrénsaft

25 klasar lila bondsyrén1 kg socker1 liter vatten30 g citronsyra1 citronSkölj och rensa blomklasarna så att det bara finns blommor kvar
Syrenmarmelad

Syrenmarmelad

Tvätta citronen noga, riv skalet och pressa ur saften. Hacka syrenblommor och citronmeliss, blanda med syltsocker och kanel i en skål
Syrénsaft på Johannes vis

Syrénsaft på Johannes vis

Vi har provat att göra saft av Syrénblommor. En saft som vi aldrig tidigare smakat. Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken
Syrensaft

Syrensaft

I ett tidigare inlägg så visade jag bara en bild och frågade er vad det kunde tänkas bli utav det som fanns på bilden

Maskrosmarmelad

Gul, gulare, gulast skrev jag om senast, men gulare ska det bli. För efter att jag hade varit ute och fotat maskrosängar och rapsfält lyssnade jag på P1 där någon kläckte ur sig att man faktiskt kan göra maskrosmarmelad
Raw Nässelsoppa

Raw Nässelsoppa

IngredienserCirka 1 liter nyplockade nässlor (eller spenat)Cirka 0,5 liter vattenSaften från 1 apelsin4 bitar blötlagda soltorkad tomat1 tomat1 dl gröna ärter1 liten finhackad rödlök1 tsk örtsalt1,5 tsk vegetarisk buljongNågra stänk grön tabasco 1 tsk tamariGör så härMixa allt utom ärtorna och löken till en slät soppa
Nässlor mat från naturens skafferi

Nässlor mat från naturens skafferi

Nu har nässlorna kommit upp i lagom höjd för att kunna skördas på ett lättsamt sätt. Dagens nässelskörd blev på en liter, ganska hårdpackad i måttet som jag hade med mig ut
Lantbröd med nässlor och keso

Lantbröd med nässlor och keso

50 gram jäst5 dl ljummet vatten0. 5 dl dl olja2 tsk salt1 liter späda nässlor1 dl keso2 dl grovt rågmjöl10-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn ( eller vanligt vetemjöl)Lägg nässlorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker
Gör din egen syrenbloms-olja!

Gör din egen syrenbloms-olja!

Ändå gör jag mina tappra försök. När syrenerna blommar får jag alltid en känsla av att jag skulle vilja stoppa tiden

Maskrosomelett

Lunchen räckte inte för att stilla hungern. Kompletterade med ett tidigt mellanmål. "Maskrosomelett". Receptet klippte jag ut ur tidningen "Amelia" 1995
Syrénblomssocker

Syrénblomssocker

Idag har jag börjat mitt projekt "syrénblommor". Vi har fullt med syrénbuskar utanför huset och i år ska jag försöka ta till vara lite av dess blommor