Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Vänd köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet
Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den)
Oftast är sedan denna insprutad med en koksaltlösning för att ge en mörare köttbit. Men så länge man vet att det är det man köper så har den vissa fördelar, den håller sig mör även efter tillagning vilket ger en saftig köttbit som det är svårt att misslyckas med
Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås
Använd den här marinaden efter det att köttet eller fisken är grillad. Häll på buljong och sjud under lock (fyll hela tiden på med vatten) i ca 3 timme eller tills köttet börjar släppa från benet. Fläskburgare500 g mald fläskkarre (viktigt att den är mald och förvarad i längder)2 tsk rostad mald fänkål1 tsk mald rosepeppar2 tsk finskuren rosmarinsalt, svartpepparLägg ut det malda köttet som en längd på plastfilm. )Kotlettrad (ytterfilé)1/2 kotlettrad1 gullök1 grillplanka (gärna ceder)havssaltGnid i kotlettraden med havssaltInnerfile-schnitzel1 fläskfilesalt, svartpepparPutsa köttet rent på hinnor. Oliv1 tomat6 kalamata oliver, hackade1 msk kapris, hackad½ citron, rivet skal¼ citron, fruktkött1 tsk olivolja8 basilikablad 3 dl öl
Lägg grönsaksblandningen i grytan, häll på öl och lägg i timjan, smaka av, salta och peppra, sänk värmen så att grytan bara småkokar, lägg på lock, så får den småkoka ca 2-3 timmar (köttet skall vara mjuk). När köttet är klar, tas grytan från plattan, låt den vila i ca 15-20 minuter. Ta upp köttet, slå in den i folié, så den får vila ytterligare 15 minuter
Skålla köttet med kokande vatten för att få bort lite otrevligheter såsom bindämnen. Stek köttet i mitten av ugnen i en timme i en emaljgryta eller liknande