Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg
Detta bröd bör inte köras med timerfunktion utan startas omgående. Sätt bakmaskinen på program grovt bröd med vikt ca 700 g. 2 dl grovt rågmjöl (100 g)
Pensla med ägg och toppa m vallmofröna. 50 g jäst5 dl ljummet vatten1 msk olivolja1 msk rapsolja1 tsk brödkryddor1 msk sirap1 tsk salt½ dl linfrön12 dl rågsikt1 ägg till pensling och vallmofrön till "topping". Jäs 1 timme, forma till ca 18 frallor på en plåt,nagga dom med gaffel och jäs i ytterligare 30 min. 12 dl rågsikt
Olika varianter på baguetter, frallor och småbröd är det som efterfrågas mest här hemma och som även jag tycker passar hushållet bäst då det är lätt att styckfrysa och tina
Surdegsfrallor m. Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Surdegsfrallor m. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären
Rör ihop allt i en stor burk med lock. Förvara surdegen i kylen och "mata" den 1ggr/v med 40g mjöl och 30g vatten. 15 surdegsfrallor. 3dl rågmjöl. Upp med degen på mjölat bakbord, dela i 15 delar och forma till frallor. 3dl rågmjöl
Jag fortsätter mina experiment med surdegsbröd. Du behöver inte knåda, bara blanda samman ingredienserna tills de går ihop till en deg (jag blandar med en trägaffel)
Nygräddade med smör, skinka och en god ost blir det fest. Mjuka surdegsfrallor. Muskelkraft och händer funkar utmärkt tillsammans med att ge degen lite längre jästid
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.