Tänkte att jag skulle ta och dela med mig av receptet på anka med apelsinsås som vi hade som huvudrätt på nyårsafton, eftersom det skulle kunna passa bra att laga nu när det stundar trettondagshelg
Jag använde vitlöken i en apelsinsås smaksatt med bland annat stjärnanis, chili och ingefära. Såsen passade mycket bra till ankbröst serverat med sparrisbroccoli och pak-choi
Gnid in ankan ordentligt med marinaden. Smält honung och tillsätt kryddor, mandel, äpple och olja. Blanda och provsmaka marinaden, den ska vara sötsalt och stark
En maträtt med lite känsla av lyx och mycket smaker, otroligt gott och uppskattat av gästerna. Skär köttet i skivor och lägg på ett uppläggningsfat och häll såsen över, garnera med granatäppelkärnor
Jag är medveten om att det är stora ord men den här ankan är bland det godaste jag har lagat någon gång, smak, konsistens, doft och utseende i nästan fullständig harmoni
Ingredienser 1 port 2 port 3 port 4 port 5 port 6 port 7 port 8 port 9 port 10 port 11 port 12 port Ugnsstekt Hel Anka 1 st Anka (ca 2 kg) 1 1/2 tsk salt 2 krm nymalen svartpeppar Ugnsrostade Rotsaker 300 g potatis 300 g Palsternacka 300 g Morot 1 tsk salt 2 st Apelsiner Färsk timjan Sås steksky Apelsinsaft (från de ugnsstekta) 2 msk smör 2 msk vetemöl 4 dl vatten 2 msk Konc kycklingfond
Salta och peppra med nymalen vitpeppar Och lägg på en tallrik för att ”vila”. Stöt den med en potatis stötare och rör i grädde, smör, rapsoljan och tillsist äggulorna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.