Häll det mesta av vetemjölet, spara ca ½ dl, i matberedarens bunke, klicka i smöret, häll i sirap, salt och ägg, smula över jästen och häll slutligen i den fingervarma mjölken
Värm mjölken i en kastrull, tills att den är fingervarm (37ºC). Smula ner jästen i en stor bunke och lös den med mjölken socker, salt, tärnat smör och ägg
. Himla trevligt tänkte jag tidigare i veckan. Några kanelbullar blev det dock inte för mig idag. Är hemma och är sjuk, har fått antibioteka som göra mig frisk förhoppningsvis
Semlor, fastlagsbullar, fettisdagsbullar. Kärt barn har många namn. Idag är det ju fettisdagen och då tillhör det ju att man äter semlor eller fastlagsbullar som man säger i Finland
Tätt intill varandra, som syskon i en ring, gräddas de fyllda bullarna. I krans25 g jäst2 dl mjölk1 msk sockerca 5 dl vetemjöl25 g rumsvarmt smör/margarinFyllning50 g smör/margarin2 msk socker1 msk malen kanel3 msk finhackade nötkärnorPenslingäggGarneringpärlsockerhackade nötkärnorellerflorsocker utrört i några droppar vattensom ringlas över den kalla bullen
I tidningen Hembakat heter dessa smarriga bullar Evas Äppelgömmor men eftersom jag inte har någon aning om vem den där Eva är så döper jag om dem till Mina Äppelgömmor
Goda formbullar fyllda med vaniljkräm. Ca 40 styckenDeg200 g margarin2 ägg2 dl ljummen mjölk50 g jäst1 dl strösocker1 krm salt1 rågad msk vaniljsocker8-10 dl vetemjölFyllning2 dl tjock vaniljkräm av pulverca 50 g mjukt smörGarnering1 uppvispat äggpärlsocker och hackade nötterSmält margarinet och låt det svalna
Varför bakar man inte bullar med tosca på oftare. Det är ju så otroligt gott. När nötterna blandas med en kolasmet och sedan rostas i ugnen blir de ju farligt goda och dessutom sitter som topping på en bulle… Ja, det är ju mycket godare än pärlsocker och kanske tillochmed vaniljkräm
Baka bullarna enligt recept på klassiska semlor. Skär av ett lock på de bullar som du ska servera. Lägg locken åt sidan och gröp ur bullens innanmäte med en gaffel